Реклама / Ads
4| 4867 |03.11.2020 НОВИНИ

Проф. д-р Николай Младенов: Лекарите имат най-малко вина, ако нещо не се случва както трябва

.
Проф. д-р Николай Младенов
Можете ли да спрете пациенти с тумори, с остри съдови заболявани? Урологични болни? Това не са спешни случаи. Туморът може да се превърне в спешен, когато предизвика нещо. Болницата, спазвайки заповедта на министъра, е намалила работата си с 20%. Всички останали пациенти се нуждаят от лечение. Ние не можем да ги спрем. Ако смесим потоците, блокираме цялата болница и се превръща само в COVID-19 болница. Има сериозен проблем - болницата не съответства на европейските стандарти по редица показатели.
 

Това заяви пред bTV проф. д-р Николай Младенов - председател на Експертния съвет по спешна помощ.

 

"В нормалните държави се дефинира някаква заповед или мярка на поведение. То е на принципа "Не газете тревата". Така трябва да има точни, ясни и непротиворечащи си действия. Носите маски и то е задължително за всички и навсякъде", посочи още лекарят.

 

Той обясни как е положението с лечебните заведения в една западна болница.

 

"Една голяма болница има децентрализация на интензивните звена, което дава възможност в един момент оборудвана реанимация да бъде лесно трансформирана и да стане COVID-19 реанимация. Имате апарутара, медикаменти. Ние създаваме интензивните звена от 0 само и само да отговорим на нуждите на населението. Лекарите имат най-малко вина, ако нещо не се случва както трябва", отсече медикът.

 

По думите му сериозен е проблемът с недостигът на хора в системата. За този проблем алармират редица лекари.

 

Той призова гражданите да спазват мерките, защото вторият пик на инфекцията е доста по-сериозен:

 

"Има изключително тежки белодробни поражения. Опустошението е страховито. Такива неща нямаше през март. Това е навсякъде в Европа, не е само при нас. Пандемията върви. Това е нещото от което ние трябва да се страхуваме. Всеки може да изтегли късата клечка, затова нека бъдем толерантни, взаимно да се пазим. Отговорността, която всеки един от нас носи, няма да води до това препълване на здравните заведения".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4699 |03.11.2020 Проф. Дронзина: Радикализацията не е в Тора Бора, а в Австрия, Франция, Англия . 6| 7462 |02.11.2020 Проф. Петко Тодоров: В медиите има пране на пари и съдействие на управляващите в него . 16| 7269 |02.11.2020 Николай Слатински: Балонът на нарцисизма, на егото, на самохвалството и търчи-лъжите се спука . 5| 5997 |02.11.2020 Проф. Богов: Страхът е причината за недостига на легла за COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads