Реклама / Ads
6| 3209 |04.02.2022 НОВИНИ

Проф. Младенов: Дефицитът в Спешна помощ пречи да се работи с повече пациенти

.
Проф. Николай Младенов Източник: стопкадър, БНТ
„Огромният дефицит на кадри в Спешна помощ лимитира възможността да се работи едновременно върху 1-2-3 или повече пациенти“, каза главният координатор на експертния съвет по „Спешна медицина“ проф. Николай Младенов.
 

Случаят с починалата жена във Враца осветли проблеми в системата на спешната помощ. „В случая имаме една пациентка, която идва в критично състояние, има промени в съзнанието, вероятно е и с промени в кръвното и трябва да се предприемат мерки. Това може да се случи в рамките на 10 минути“, каза проф. Младенов пред bTV.

 

По думите му е възможно регистрацията, която забавя лечението, да се направи и по-късно, ако се изисква по-бърза медицинска намеса.

 

„Триажът са действия, които се изпълняват на територията на спешния център. Има триажни категории, на базата на които се определя състоянието“, казва Младенов.

 

Според Младенов в страната почти няма спешно звено, което архитектурно да отговаря на изискванията за спешен център. „Няма архитектура, нужната апаратура е недостатъчна, липсват медикаменти. И като добавим кадровия проблем – в спешната помощ около 5% от лекарите са под 30 години. Нещата стават твърде критични“, казва той.

 

На въпрос дали трябва да се преосмисли процедурата по прием в болница на спешните случаи, Младенов коментира, че ако има административни спънки, както при случая във Враца, тогава трябва да се преосмислят. „Такова критично състояние е възможно да преодолее регистрацията“, казва той.

 

Младенов представи и статистика за спешните случаи в страната. Според данните спешните звена обслужват над 780 хил. пациенти на година. От тях около 25% се нуждаят наистина от спешна медицинска помощ, а останалите 75% са неотложни и те трябва да се прегледат при личните си лекари. „Над 500 са практиките, в които няма лични лекари. Около 500 хиляди души нямат личен лекар, а неосигурените в страната са около 2 милиона“, казва Младенов.

 

По този начин спешната помощ се блокира от случаи, които действително не са спешни.

 

„Има нужда от реформа, тя трябва да е на 180 градуса. Надявам се най-накрая ръководството на Министерство на здравеопазването да посегне към по-кардинални промени“, каза още Младенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2952 |02.02.2022 Проф. Сербезова: Недопустимо е бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна . 13| 3167 |02.02.2022 Проф. Христова: Коронавирусът няма да спре да мутира . 12| 5062 |01.02.2022 Проф. Никола Алтънков: Войната в Украйна вече е започнала, Бог е в Москва или Вашингтон . 6| 3189 |31.01.2022 Проф. Иван Илчев: Не съм видял наши бизнеси да проявяват интерес към Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads