Реклама / Ads

4| 4141 |14.05.2020

МЗ: Да си платите PCR теста не е условие за прием в болница

.
Кирил Ананиев
Здравният министър съобщи, че PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения, а гражданите могат да сигнализират, ако това им бъде поискано.

От зравното ведомсто обявиха, че PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Информацияте е по повод множество запитвания от медии за въведени изисквания от страна на лечебни заведения за наличие на отрицателен PCR тест за COVID-19, заплатен от пациента, като изрично условие за прием в болница.

МЗ се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор".

 

По този повод Министерството на здравеопазването информира:

 

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване.

 

Припомняме, че с  влезлите в сила от  24.04.2020 г. изменения в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване „Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19". Обръщаме внимание, че към момента в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали от граждани, на които им е поискано да заплатят PCR тест за COVID-19 като условие за диагностика и/или лечение, съобщават още от ведомството.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. И таксиметрови шофьори на протеста: Гладуваме. Какво правиш, Борисов! 21| 7565 |14.05.2020 . Едно условие ни дели от ERM II. Изпълним ли го, влизаме в чакалнята през юли 41| 6102 |11.05.2020 . Скандал в СОС: ГЕРБ и СДС отказаха да намалят заплатите си, за да помогнат на столичани 12| 5691 |16.04.2020 . От 60 бързи теста в кв. „Филиповци“, 7 се оказаха положителни за коронавирус 7| 3791 |15.04.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ