Реклама / Ads
2| 4899 |22.06.2020 НОВИНИ

БЛС: МЗ или НЗОК да плащат за писиар тест преди прием в болница. Борисов свика лекари заради заразата

.
В интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването е в кратки срокове да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от НЗОК или от Министерството на здравеопазването.
 

Това се посочва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС).

От съсловната организация настояват държавата да вземе необходимите мерки и да осигури на лечебните заведения лични предпазни средства и дезинфектанти, за да може при евентуален пик на заразата от COVID-19, сигурността на медиците да бъде осигурена.

 

Тестването за коронавирус преди пациентът да бъде приет за болнично лечение не трябва да е за негова сметка или за сметка на болницата, категорично е становището на БЛС.

 

"Твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения е неприемливо. Неприемливо е и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи. За пореден път се прави опит за прехвърляне на финансова тежест от една страна на друга", се допълва още в позицията на съсловната организация.
 

Междувременно премиерът Бойко Борисов свика работна среща в МС във връзка с разпространението на COVID-19.  В срещата участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиева, членовете на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев, директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, изпълнителният директор на Александровска болница Костадин Ангелов и изпълнителният директор на Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” Иван Костов.

 

При разговора бяха обсъдени данните относно разпространението на новия вирус. На премиера Борисов беше докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно и в този контекст започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки. Борисов за пореден път изтъкна, че опасността от COVID-19 не е отминала и за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение и към момента продължава да бъде спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция.


 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4460 |09.06.2020 НЗОК платила 1 300 000 лв. на болниците за коронавируса . 0| 5753 |19.05.2020 ”Буря в чаша вода”? Лекари и болници няма да връщат пари на НЗОК . 10| 5046 |11.05.2020 Шефът на НЗОК: Още никой не е благодарил на Ананиев и екипа му за реакцията . 1| 4502 |04.05.2020 Аркади Шарков: Със сигурност ще се наложи актуализация на бюджета на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads