Реклама / Ads
31| 4661 |11.11.2020 НОВИНИ

Борисов пожелателно от МС: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!
 

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

 

Проблеми в здравната система обаче има, въпреки желанието на Борисов нещата да стоят иначе. Пациенти сигнализират за хаос, а здравните заведения все повече издишат под натиска на епидемията и наплива на пациенти.

 

В момента страната ни е на 16-то място по заболеваемост на 100 хиляди души население, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 хил. След нас са държави като Чехия, Люксембург, Словения, Белгия и Франция.

 

Здравният министър докладва за активната реорганизация в здравната системата с цел оказване на необходимата помощ на всеки един нуждаещ се пациент.

 

“От лятото досега следваме стриктен план според заболеваемостта. Сега сме на втората стъпка – при заболеваемост над 300 на 100 хил. души от населението“, отчете министър Ангелов.


Той посочи, че цели лечебни заведения се превръщат в COVID-болници и даде за пример Благоевград и Пловдив. В белодробния диспансер в Шумен, който е бил закрит, ще се разкрият допълнителни легла, увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област.

 

Борисов постави специален акцент върху създаването на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с COVID-19, нуждаещ се от болнично лечение, то да бъде осигурено. Той нареди още при необходимост да се използват и правителствените хеликоптери за транспортиране на болни.

 

“Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен”, посочи Борисов.

 

Не всеки обаче бива обгрижван. Преди дни екипът на ФрогНюз разказа потресаващата история на жена от Ихтиман, чийто баща е получил отказ за хоспитализация без PCR тест и е бил разнасян между здравни заведения, без да бъде прегледан от лекар и без да му бъде назначено адекватно лечение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7307 |11.11.2020 Ренета Инджова: Вместо експертите, главният войн срещу коронавируса е Борисов . 31| 5322 |11.11.2020 Борисов видя само хвалби за България в доклад на МВФ, но не и критиките и препоръките . 7| 4628 |11.11.2020 Ивайло Дичев: Искаме реабилитация на репресираните българи в С. Македония, а за изпратените в Треблинка евреи?! . 14| 7546 |11.11.2020 Журналистът Георги Готев: Жан-Клод Юнкер не се криеше от мен, а Бойко Борисов се крие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads