Реклама / Ads

0| 4280 |20.05.2020

Министерството на здравеопазването е против задължителен PCR тест при хоспитализация

.
Министерството на здравеопазването (МЗ) не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение. Позицията на МЗ е по повод изпратена до Министерството на здравеопазването позиция на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България

Здравното министерство посочва, че по отношение на критерии за изследване за COVID-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация, а именно:

 

"Наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на COVID-19. Обръщаме внимание, че назначаването на PCR тест за COVID-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция.

 

Считаме, че от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински показания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване.

 

Освен това, въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи.

 

Припомняме, че в анекса към НРД фигурира „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19”. Тази дейност могат да изпълняват лечебните заведения и лаборатории, които имат договор с НЗОК и фигурират в заповедта на здравния министър, с която се определят лечебните заведения за лабораторно потвърждение на COVID-19 по PCR метода.

 

В заключение: Приемът за диагностика и лечение се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия.", информират от МЗ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Горанов в разнобой с Борисов - твърдо против е намаляването на ДДС и загубата на 1,8 милиарда 0| 5872 |20.05.2020 . Тръст ”Синя България” с позиция против дарението на Пеевски 0| 6753 |19.05.2020 . Министерството на туризма обяви новите правила за хотели и заведения 7| 4753 |13.05.2020 . ЕК се обяви против карантината над туристи и призова за отваряне на границите 3| 4437 |13.05.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ