Реклама / Ads
0| 2404 |26.07.2022 НОВИНИ

Левон Хампарцумян: Въпреки кризите през годините, няма българин, умрял от глад

.
Левон Хампарцумян Източник: businessnovinite.bg
България има редица предимства, намираме се в климатичния рай на Земята. Другото е, че сме относително компактни като население и това е плюс, когато се решава продоволствения проблем на страната. В историята ни няма българин умрял от глад.

Това обясни банкерът Левон Хампарцумян пред businessnovinite.bg в контекста на историческото ни минало, където може и да е имало трудни времена, войни, купонна система и други, но винаги е имало храна за населението.

 

По думите му основен проблем пред развитието на страната обаче е, че има голям брой, достигащ 1 млн. души, които не са заинтересовани нито да работят нито да учат, като това освен икономически е и политически проблем, защото те стават податливи на различни внушения от политици популисти.

 

Той обясни, че затова тези лидери искат да се провеждат референдуми по ключови въпроси дали да влезем в еврозоната.

 

„Кого да питаме за Европа – функционално неграмотния ли?“, риторичен беше банкерът.

 

„Вече се наблюдават първи признаци на успокояване на инфлацията. Това е така, защото в крайна сметка цените растат нагоре до момента, в който има кой да ги плати. След това, ако няма кой да плаща или цените тръгват надолу или в по-лошия сценарии стоката изчезва“, обясни банкерът.

 

Според него войната в Украйна има своето отражение върху настоящата ценова ситуация, но сред причините е и пандемията от COVID.

 

„България и Европа трябва да вземат по-активно място в световната икономика и да скъсят веригите на доставки. Т.е да започне тук и на континента да се произвеждат повече неща, които сега ги внасяме от Китай и Русия. Около 90% от всички соларни панели в света се произвеждат в Китай, като в същото време ЕС е зависим от волята на един човек за енергийните си доставки. Това трябва да се промени иначе Европа ще се превърне само в туристическа атракция, в един „Дисниленд“ за хора от целия свят, които ще идват тук да разглеждат Балдуиновата или Айфеловата кула но няма да потребяват европейски стоки. Така гражданите на континента ще се превърнат в един обслужващ персонал“, допълва банкерът.

 

По думите му е възможно България да възобнови добива на уран и така да подсигури суровина за стари и нови атоми централи в Европа.

 

Зелената сделка в момента е мъртва и Европа трябва да осъзнае това по-бързо за да няма обесени "зелени" политици. Тя няма как да се противопостави на света, ако продължи да преследва тези цели“, коментира още Хампарцумян.

 

„Вече не важно зелените да спят добре, докато други да умират от студ и глад, по-добре е те да си взимат хапчета за това. Заради такива полезни идиоти в България бе спряно навремето търсенето на природен газ, защото най-вероятно „Газпром“ им плати. Съветската агентура си гони своя интерес тук“, допълни банкерът.

 

Според Левон Хампарцумян криптовалутите нямат бъдеще като универсално средство за разплащане, дори блокчейн технологията има свои аналози, какъвто е международната система за междубанкови съобщения SWIFT, която е по енергийно ефективна.

 

По отношение на недвижимите имоти промяната на лихвите от страна на ЕЦБ няма да доведе до сериозни сътресения на пазара. Няма да видим крах, както беше по време на кризата от края на 2008 г. За този, който си е купил жилище за живеене по-високи лихви, може да означават преструктуриране на бюджета и ако това е в разумни граници ще се съобразят с това. Може да има проблем за тези, които са взели кредити за 20 или 250 имота с цел да спекулират на имотния пазар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2310 |25.07.2022 Левон Хампарцумян: Достъпът до кредит няма да бъде по-труден, но ще стане по-скъп . 0| 3457 |17.07.2022 Кирил Петков: България и Северна Македония сложиха край на един нелек процес, въпреки препятствията . 0| 4773 |04.07.2022 Хампарцумян: Двама души ще хванат COVID есента и какво правим с парламента, ще си ходим вкъщи? . 0| 2822 |19.06.2022 „Газпром“ затегна кранчето и за Словакия, въпреки разкритата сметка в рубли
Реклама / Ads