Реклама / Ads
0| 2778 |25.07.2022 НОВИНИ

Левон Хампарцумян: Достъпът до кредит няма да бъде по-труден, но ще стане по-скъп

.
Левон Хампарцумян Източник: стопкадър, БНТ
„Банките имат достатъчно пари. Днес ипотечен кредит се взима по-трудно отколкото в периода на 2007-2008 година. Бумът на цените в жилищното строителство в големите градове ще се поуспокои най-вероятно, достъпът до кредит няма да бъде по-труден, но той ще стане по-скъп. Банките могат да си променят търговските политики“, обясни финансистът Левон Хампарцумян.
 

„Това е един от инструментите в ръцете на централните банки, в случая ЕЦБ, с които се бори инфлацията, иначе най-добрата борба срещу инфлацията е производството на повече стоки и услуги, които да балансират излишъка на парична маса, но това е по-лесно да са каже, отколкото да се направи. Те направиха направо половин процент, което изглеждаше скромничко, но всъщност е двойно повече от очакваното“, коментира той решението на Европейската централна банка да повиши основната си лихва с половин процента.

 

„Това означава вече ясен сигнал, че ерата на многото евтини пари и ликвидност е приключила, защото излишъкът на ликвидност е един от проинфлационните фактори, който помпа инфлацията. Сега вече се смята, че растежа в еврозоната трябва да се контрира с по-висок лихвен процент“, смята финансистът.

 

„Притеснението на ЕЦБ е рязкото повишаване на лихвите в южните държави на еврозоната, основно Италия. Ние сме част от банковия съюз, практически за нас, това ни пази от още по-рязко повишаване на лихвите. Държавата трябва да вземе антиинфлационни мерки, за да може ние, ако сме сериозни, че ще ходим в еврозоната, да отидем, защото Хърватия ще отиде“, коментира Хампарцумян пред Националната телевизия.

 

„ЕЦБ заедно с вдигането на лихвите, обяви един нов инструмент, което е начин да се продължи подпомагането на по-задлъжнелите южноевропейски държави, без това да се отрази на цялата картинка. Опитват се по някакъв начин да наподобят ситуацията в САЩ 2009-2010 година“, каза още Левон Хампарцумян.

 

Според него ние трябва да мислим за план за реиндустриализация, за енергийна независимост, което не е непременно свързано със слънчеви централи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5119 |04.07.2022 Хампарцумян: Двама души ще хванат COVID есента и какво правим с парламента, ще си ходим вкъщи? . 0| 9895 |17.06.2022 Финансистът Хампарцумян: Петков и Василев на са виновни за високите цени, комунягите ни доведоха до фалит още 90-та година . 0| 33512 |15.06.2022 Банкерът Хампарцумян: На власт са чистички и белички, паднат ли, почват да разбират от корупционни схеми . 0| 7270 |13.06.2022 Левон Хампарцумян: Сценаристите на Слави търсят обрати, а хората искат стабилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads