Реклама / Ads
2| 3404 |15.02.2022 НОВИНИ

Личните лекари вече ще могат да извършват електронни прегледи

.
Всички общопрактикуващи лекари (ОПЛ) и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Това съобщиха от пресцентъра на "Електронно обслужване", националния системен интегратор на държавната администрация.
 

Тази функционалност е част от новия модул "Е-Преглед" на Националната здравноинформационна система (НЗИС), който дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

 

Документът, създаден от "Е-Преглед" е основна част от личното медицинско досие на всеки пациент и чрез него се свързват вече разработените и функциониращи модули "Е-Рецепта", "Е-Направление" и "Е-Имунизация". По този начин пациентите и оторизираните здравни лица ще имат пълна проследимост и история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследванията и изписаните лекарства. За да не се губи връзката с медицински документи, създадени извън НЗИС, е предвидена техническа възможност за тяхното добавяне в системата. Едно от предимствата на "Е-Преглед" е, че той може да работи с всички видове медицински прегледи - при ОПЛ и специалисти, включително и със съществуващите амбулаторни листове на Националната здравноосигурителна каса.

 

"Разработеният модул за е-прегледи е следващата ключова стъпка от пътната карта за реализирането на НЗИС и е от особено значение за електронното здравеопазване в България", каза изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов.

 

Той сподели, че чрез "Е-Преглед" всеки лекуващ лекар ще може да проследи пълната история на дадено заболяване, без да се налага пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени изследвания, епикризи и амбулаторни листове.

 

Министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" канят всички лекари и техните софтуерни доставчици да се включат в пилотното ползване на новия модул.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2941 |15.02.2022 Радваме се на повече слънце днес . 2| 3297 |13.02.2022 Министър Иванов: Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на производителите . 12| 4215 |11.02.2022 За 57 дни на власт Петков е бил повече в парламента от Борисов за 12 г. . 1| 3300 |10.02.2022 Родилното в Троян затвори заради болни лекари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads