Реклама / Ads
12| 4191 |11.02.2022 НОВИНИ

За 57 дни на власт Петков е бил повече в парламента от Борисов за 12 г.

.
За 57 дни на власт премиерът Кирил Петков е бил повече пъти Народното събрание от своя предшественик на поста Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ не само не се отчиташе пред депутатите, а неговите народни представители с всевъзможни процедурни хватки го отърваваха от това да се яви в пленарна зала и да отоваря на въпроси.
 

Днес Петков за пореден път е на изслушване в парламента. Каквито и проблеми да има с настоящия кабинет и колкото и критики да се отправят към новите управляващи, едно трябва да се признае - управлението на държавата се върна там, където му е мястото - в Народното събрание. 

 

За 12-те си години на власт Бойко Борисов изпразни от съдържание чл. 1 от Конституцията на страната, а именно, че България е парламентарна република. Особено през последните си години на власт лидерът на ГЕРБ създаде впечатление, че държавните решения се вземат еднолично и никой, дори народните представители, не могат да потърсят сметка за тях. Парламентът се бе превърнал в “гумен печат” на изпълнителната власт, а дебатите изобщо отсъстваха. 

 

За нормалилзирането на политическото говорене и изобщо политическата среда у нас започна да свидетелства още 45-тото Народно събрание. Макар да имаше кратък живот, в него влезе широка палитра от формации, а търкания между тях не липсваха. Това продължи в 46-тия парламент, а в момента е ежедневие по време на заседанията. 

 

Дебатът е жив. Контролът на изпълнителната власт - също. И ако все още не можем да припишем други големи успехи на новите властници, то този си струва да бъде споменат. Остава да видим какво ще направят с обещанията си - за съдебна реформа, борба с корупцията и просперитет. Работата, която ги чака, не е никак малко. А времето минава.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3938 |11.02.2022 Кирил Петков пред BBC за конфликта Русия-Украйна: Думата „слабост“ на НАТО не е свързана с България . 15| 3732 |11.02.2022 Прокуратурата за списъка с 19 лица на премиера Петков: Изпратихме искания до МВР . 13| 3548 |10.02.2022 Кирил Петков: Напоследък има остри критики, това значи че се движим в правилната посока . 9| 12716 |10.02.2022 Димитър Манолов: Петков не даде целия списък с корумпирани на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads