Реклама / Ads
4| 2322 |25.04.2024 НОВИНИ

Вижте политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

.
В парламента
Политическите реакции след предсрочното освобождаване на Росен Желязков като председател на 49-ото Народно събрание не закъсняха. Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, „против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС. Основанието е системното неизпълнение на задълженията му като председател.
 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че според него Желязков е нарушавал правилата, когато е изпълнявал "повелята на Делян Пеевски и Бойко Борисов".


"Този акт не беше срещу човека Росен Желязков, а срещу председателя на Народното събрание Росен Желязков, който неведнъж наруши правилата на това Народно събрание", каза Петков.


"Това, което искаме да кажем чисто политически, е много ясно съобщение: господин Пеевски и господин Борисов не притежават тази държава. Ако иска ГЕРБ да има евроатлантическа посока, ще трябва да се отърве от зависимостта си от господин Пеевски. Правилата и институциите, които трябва да работят в държавата, не трябва да бъдат подвластни на нито един човек. Сигурен съм, че в случая Росен Желязков, ако действаше по собствена воля, тези нарушения, които днес прочетохме от трибуната, нямаше да бъдат изпълнени", посочи Петков.


"Важно е да се каже, че България ще бъде законова и институционална държава и никой няма да е над закона. Ако ГЕРБ продължава да бъде подвластна на господин Пеевски, резултатите ще бъдат като днешния", добави той.

 

Първа точка в заседанието на НС трябваше да бъде да решим проблемите на миньорите, на Маришкия басейн. Това не ги интересува, тях ги интересува да свалят шефа на парламента два дни преди края на парламента". Това заяви пред журналисти председателят на ДПС Делян Пеевски.


По думите му е невъзможно да се работи със сегашните лидери на ПП-ДБ. "Те са една мръсна, престъпна сглобка", подчерта Пеевски.


"Имаме коалиция на пудела. Всички пачки купиха всичко днес. Видяхме неограничения кеш на коалицията на пудела, явно е имало голямо разкешване. Събраха се, сега могат спокойно да назначат Недан в Хасково, да върнат шефката на митниците, да отворят отново каналите и да крадат, каза лидерът на ДПС.


"Не може да говорим отсега ще има ли или не служебни правителства след изборите, нека хората да преценят", коментира още той.


"Първо искам да поздравя колегите от ПП-ДБ за новата коалиция с БСП, "Възраждане" и ИТН. Честито! Честито на „Възраждане“, ние се отървахме от ПП, честито на колегите от ИТН, честито на ПП и ДБ, които си намериха нови партньори! Ние ще бъдем една достойна опозиция. Това ме улеснява много, че повече няма да има въпроси за ДПС и сглобки. Мисля, че поне 5-6 служебни правителства ще се изредят още. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Той посочи, че ще запознае евроатлантическите партньори защо ползваме само руски газ и петрол. И представи мотивите на ПП–ДБ за искането за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Росен Желязков.


„Точка 4 е Законопроект за изменение и допълнение на закон за контрол по прилагане на ограничителни мерки по повод действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Затова Росен Желязков го приеха на крака в украинския парламент - срам за колегите от ПП–ДБ“, категоричен бе той.

 

Депутатът от БСП Румен Гечев заяви , че смисълът на исканото отстраняване на председателя на парламента е ясен. "Той многократно нарушаваше правилника в полза на партията, която представлява. Не беше осъществена и ротацията на председателите", категоричен бе Гечев.

 

"Оставката на Росен Желязков трябваше бъде гласувана много отдавна заради системни нарушения, които обаче бяха извършвани заедно с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ)", коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. "Решението, което НС взе за отстраняване на председателя, затвърди „позорното съществуване на този парламент", добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2287 |25.04.2024 Обединеното кралство очаква нов референдум за Brexit до 2040 г., твърди британски социолог . 0| 2290 |25.04.2024 Хамас пусна кадри със заложник с отрязана ръка . 4| 3135 |25.04.2024 СаБОТАШ - най-големият грабеж в новата ни история . 3| 2274 |25.04.2024 Нинова към ГЕРБ: Не въвличайте БСП в калните си пехливански борби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads