Реклама / Ads
1| 2905 |28.04.2023 НОВИНИ

Лидерът на БОЕЦ настоява в НС министър Демерджиев да обясни за купуване на гласове в Гурково

.
Георги Георгиев
Лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев успя да влезе в парламента в петък и настана суматоха из коридорите. Въпреки някои опити да бъде спрян, той все пак преодоля наложената от Вежди Рашидов забрана да посещава сградата на Народното събрание.
 

Георгиев предостави на парламентарната група на ПП/ДБ доказателства и свидетелски показания, че зам.-председателят на ДПС Халил Летифов е участвал лично в схема за купуване на гласове в Гурково, Старозагорска област. От своя страна депутати от ПП/ДБ обещаха да поставят този въпрос пред служебния министър на вътрешните работи Демерджиев.

 

Георгиев обясни пред журналисти, че е притежавал въпросната информация още от вчера сутринта, след което е подал сигнал в МВР. Досега обаче не бил получил никакъв отговор или обаждане. Според него в МВР и прокуратурата са знаели за схемите за купуването на гласове, но не са предприели нищо.

 

Георгиев добави още, че е разказал на депутатите от ПП/ДБ, как активист на ДПС е носил пари на кмета на Гурково Мариан Цонев, както и на сина му Георги. Оттам нататък те отивали до "барони и тартори“, които ги разпределяли надолу по веригата.

Председателят на БОЕЦ представи местен бизнесмен, който се е срещал лично с Летифов и потвърждава информацията. Имало още един свидетел, но той не бил допуснат в парламента.

"Искаме да призовете за изслушване вицепремиера Иван Демерджиев и да създадете комисия, която да разследва всички данни. Те не са само за купуване на гласове, а за манипулации, грешка с бюлетините, за цялата организация на изборите", настоява Георги Георгиев.

 

След излизането от парламентарната стая на ПП/ДБ, Георгиев тръгва да търси лично Халил Летифов, но в кулоарите вместо на него, се натъква на депутата Делян Пеевски, който го съветва да връчи сигнала на ръководството на парламентарната група на движението.

Според някои очевидци между двамата възниква напрежение, но то бързо затихнало.

 

Припомняме: Многомандатните избирателни райони (МИР) Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна водят по резултати в рискови секции на последните парламентарни избори на 2 април, според анализ на Антикорупционния фонд (АКФ).

Изследвани са 1738 секции, определени от експертите на АКФ като устойчиво рискови след статистически анализ на резултатите от всички избори в периода 2013 - 2021. Изследването показва и кои са новите секции в риск.

 

Най-сериозен проблем с контролиран и купен вот на парламентарните избори от 2 април 2023 г. АКФ отчита в МИР Търговище, където са концентрирани 8.01% от рисковите гласове в страната, следван от МИР Благоевград (7.75%), МИР Плевен (6.17%), МИР Монтана (5.97%) и МИР Варна (5.67%).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2606 |27.04.2023 Лидерът на партия-конспираторка осъден заради побой над лекар . 13| 2723 |18.04.2023 Лидерът на ”Спаси София” Борис Бонев обеща кампания, каквато софиянци не са виждали . 7| 3089 |15.04.2023 Лидерът на най-голямата опозиционна сила в Турция поднесе венец на Тюркян чешма . 11| 2725 |15.04.2023 Берлин ще настоява за санкции срещу ядрената енергетика на Русия в следващия пакет евросанкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads