Реклама / Ads
19| 2914 |25.04.2023 НОВИНИ

Ще седне ли Борисов да преговаря днес с лидерите на "ПП - ДБ"?

.
Източник: личен архив
В очакване на връчването на първия мандат за съставяне на правителство от ГЕРБ-СДС инициираха лидерска среща с втората по численост парламентарна формация ПП-ДБ.
 

Първата от поредицата лидерски срещи по инициатива на ГЕРБ-СДС ще се проведе днес от 10,30 часа с ръководството на ПП-ДБ. Те остават предпочитан партньор за първата политическа сила в 49-ия парламент.

 

До срещата днес се стигна след поредица от разговори между работни групи по законодателната програма, компромис за избора на председател на НС и консултации при президента.

 

Въпреки разбирателството по ключови приоритети двете формации не могат да постигнат съгласие за съставяне на правителство. От ГЕРБ-СДС продължават да настояват да получат отговор на въпроса защо ПП-ДБ отказват подкрепа за кабинет с техния мандат.

 

Деница Сачева коментира: "Те са фокусирани единствено върху това да излъчват послания, че не биха направили нищо с ГЕРБ в първия мандат, но от друга страна пък изглежда, че като че ли всичко, което биха могли да направят с втория мандат, могат да го направят само с ГЕРБ. Нелепо звучи да бъдем призовавани ние да се откажем от първия мандат, да не говорим за политики, а просто да изпълняваме ултиматума на втория".

 

Съпредседателят на ПП Асен Василев е категоричен, че разделителните линии са ясно очертани и са налице:

 

„Драматични различия са това как да се управлява държавата…Ако се стигне до втори мандат, ще започнем разговори с всички партии, ще предложим ясна програма“, което напълно изключва подкрепа за мандат на ГЕРБ.

 

На този фон вчера президентът Румен Радев обяви, че няма да бърза с връчването на първия мандат, за да даде възможност на депутатите да приемат важните закони по ПВУ и бюджета.

 

До края на седмицата ГЕРБ-СДС ще поканят на срещи и лидерите на останалите парламентарно представени партии в 49-ото НС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3050 |21.04.2023 Сачева приглася на Борисов. Искат ПП-ДБ официално да се "молят" на ГЕРБ за подкрепа . 13| 4399 |21.04.2023 “Другият” вариант на Борисов: Все по-близо до прегръдка с ДПС? . 15| 2702 |21.04.2023 Борисов поиска лидерска среща с ПП-ДБ, ако очакват подкрепа за втория мандат . 3| 3457 |20.04.2023 Първан Симеонов: Борисов заяви, че няма да подкрепи мандат на ПП, но едно казва и друго прави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads