Реклама / Ads
1| 4281 |25.10.2023 НОВИНИ

Линия на бедност от 526 лв. удари на синдикален камък

.
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не се разбра линията на бедност от 2024 г. да се прокара на 526 лв. Срещата на НСТС бе открита от вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Становище първо взеха от ресорните министерства.
 

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски заяви, че финансовото ведомство одобрява линията на бедност да е 526 лв. Одобрение бе получено от всички работодателски организации, но не и от синдикатите, предаде news.bg.

 

Припомняме, че линията на бедност бе предложена още в първите дни на кабинета Денков през юни. Сега тя е 504 лв., т.е. увеличението е 22 лв., или 4.4%. Допреди няколко години от този показател не зависеше нищо. След това с него бяха обвързани само помощите за хора с увреждания, но от 2024 г. промяната му ще повлияе върху всички социални помощи, тъй като от 1 юни тази година те също са обвързани с линията на бедност.

 

Интересното е да се отбележи, че всички работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско промишлена палата (БТПП), Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепиха линията на бедност да е 526 лв. от 2024 г. Аргументът - обосновано и правилно предложение на държавата заради актуализираната средносрочно бюджетна прогноза, както и заради проекта на актуализираната средносрочно бюджет прогноза за тригодишния период. Те обаче искат да знаят колко би струвало на бюджета да се увеличи линията на бедност от догодина.

 

Синдикатите обаче се обявиха против линията на бедност да е 526 лв. Главният икономист на КНСБ Любослав Костов настоя да се вкара малката потребителска кошница в линията на бедност и да се промени методиката по изчисляването ѝ. КНСБ не приемат сегашната методиката, която се използва в момента и затова няма да подкрепят увеличаването ѝ на 526 лв. от 2024 г.

 

КТ "Подкрепа" също не са съгласни с линията на бедност. Те също настояват за промени, като една от тях да е методиката, по която се изчислява линията на бедност, и сумата да е много по-адекватна от предлаганата. Малко трябва да се развържат ръцете на министъра на труда и социалната политика, за да може догодина да има много по-адекватна сума за линията на бедност, настояха от КТ "Подкрепа".

 

Очевидно е, че данните са безвъзвратно остарели. Инфлацията през 2022 г. беше 15.3%, като при храните стигна до 22%, а през 2023 г. цените на стоките и услугите продължават да растат. Ако размерът на линията на бедност не се актуализира, показателят няма как да отразява реалната социално-икономическа ситуация в страната, твърдят от КТ "Подкрепа". От синдиката настояват методиката да се промени и линията да се актуализира с размера на инфлацията, за да се компенсира поне отчасти изоставането на данните, които са база за нейното изчисляване.

 

Припомяме, че по-рано този месец НСТС не постигна и съгласие относно размера на минималната работа запалата за 2024 г.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3755 |25.10.2023 Латвия засилва отбраната си. Страната ще купи от САЩ шест ракетни системи “ХАЙМАРС” . 5| 3556 |25.10.2023 Петър Витанов: България претърпя поредното унижение за Шенген . 3| 5836 |25.10.2023 „Щит на европейското небе“: Включваме се в проект за купуване на ПВО-система заедно с 13 държави . 31| 10008 |25.10.2023 Осман Октай пред ФрогНюз: ПП-ДБ ще имат сериозно представителство в местната власт след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads