Реклама / Ads
0| 3373 |03.04.2022 НОВИНИ

Литва е първата държава, зарязала напълно руския газ

.
Литва стана първата държава в ЕС, която като реакция на войната в Украйна се отказа напълно от вноса на руски газ. Новината бе потвърдена днес от министъра а енергетиката на балтийската република Дайниус Крейвис.
 

Това е резултат от нашата дългосрочна политика в областта на енергетиката и съвременните инфраструктурни решения", заяви той. С действието си малката държава иска даде пример на по-големите, че не бива да се поддават на шантажите на Кремъл. Дори бе обявен своеобразен Ден на независимостта. Руският газ е заменен от втечнен, който се доставя в града Клайпеда от кораб - терминал, носещ името "Независимост":


Литва заяви още през февруари, че е готова с различни варианти при ескалация на кризата и не се притеснява от проблеми с газа. Миналата година Русия осигуряваше 38% от суровината, а през настоящия януари делът бе сведен до незначителен. Страната наистина отдавна полага усилия да се отърве (link is external)от руската обвързаност. Корабът "Независимост" стартира дейност още през 2014 г. Литва разработи и концепция да се превърне в регионален пункт за внос на втечнен газ. Основната част от вноса е американски, а доставяният капацитет през Клайпеда може да задоволява целогодишното потребление на страната.


Русия може да спечели близо 321 милиарда долара от износ на енергия тази година, ако не й бъде наложено пълно ембарго за износа на петрол и газ, съобщава агенция "Блумбърг". В резултат на рекордните цени на петрола и газа, които съставляват основния износ от Русия, дори и при спад на продажбите на енергоносители, Москва ще получи рекордната сума от около 321 милиарда долара приходи. Това е с една трета повече спрямо 2021 г. Огромните приходи ще доведат до рекорден излишък по текущата сметка на страната, който според Института за международни финанси може да достигне 240 милиарда долара.


От 1 април газ от Русия не получава и Естония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3329 |02.04.2022 Германия дава на Литва система “Оцелот” . 0| 2912 |29.03.2022 Русия експулсира дипломати от Литва, Латвия и Естония . 0| 6097 |18.03.2022 Адв. Екимджиев: Ако МВР действаше стандартно, Гешев и Борисов щяха да знаят на първата минута . 0| 3060 |14.03.2022 Министър Божанов: Догодина ще е факт първата фаза от електронното управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads