Реклама / Ads
0| 10870 |19.05.2022 НОВИНИ

Люба Кулезич: Корабът-майка си прибра Бетина

.
Люба Кулезич
Огнедишащата бивша шефка на СЕМ Бетина Жотева минала на работа в пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев. Да не би едра медийна риба като нея да остане бездиханна на сухо на безработния бряг. След изтеклия й мандат си я прибират обратно на завет в кораба-майка.
 

Това прави излишен сакралния въпрос #КОЙ. Същият онзи #КОЙ, който връчи в прокурорските ръчици на Гешев мегаделото за погрома на КТБ. И после го награди с поста главен прокурор за услугата да не забележи корпулентното му присъствие къде ли не: в разграбването на банката, в корумпирането на медиите, в превземането на службите, в прилапването на бизнеси, в купуването на политици и на магистрати. Сега с приютяването на Жотева в прокуратурата нещата и с медийната регулация си идват на мястото. Един вид, кръгът се затваря.

 

Няма нужда от допълнителни обяснения за непукизма на госпожата всеки път, когато някакви наивници й искаха оставката. Тя демонстрираше същата недосегаемост, като сегашните соанирани прокурорки от спецтериториите на Гешев. Явно кадровата схема за контрол върху независимите регулатори си бачка по изпитания прокурорски образец. И не изглежда някой да го застрашава, щом Жотева получава за награда щатна служба в държавното обвинение без конкурс. Но пък вече никой не смее да настоява за оставката й, както когато се вихреше като медиен надзорник. А й я искаха проклетата оставка заради нейните мутренски обноски в публични спорове с колеги. И заради безобразно нагласените конкурси за шефове на БНТ и на БНР, докато тя се правеше на паднала от Марс. Но и заради поръчковото й ослепяване за пробойните в независимостта на обществените медии, за програмните и кадровите безумия в тях, за спадащото им качество.

 

Под председателството на Жотева СЕМ оспори позорното 112-о място на България по свобода на изразяване. Класацията на „Репортери без граници“ бе едва ли не заподозряна в соросоидна диверсия, съвсем в тон с медийните рупори на Пеевски. Последва отказ на регулатора да санкционира дезинформацията в БНР и в БНТ в полза на Кремъл и нападението над Украйна. И то под прикритието на измамната „Друга гледна точка“. В момента наследството на прокурорски типаж като Жотева в СЕМ пак си процъфтява. Наследството, което показва, че коренът на проблема отново трябва да се търси в завладяната държава. При това в синхрон с новите президентски назначения в регулатора. Те за жалост не дават знак, че биха подкрепили призива на Демократична България за „депутинизация“ на държавата, в това число и на медиите. Така че, акостирането на Жотева в прокуратурата съвсем не е маловажно събитие. Знаково е. Още повече, че директорът на Гешевия пресцентър Веселин Иванов е също от кохортата на Пеевски.

 

Той стана главен редактор на списание „Правен свят“, когато това авторитетно някога юридическо издание беше закупено от олигарха, а после скоропостижно затворено, както и другите му медийни бухалки. Но следите винаги остават. Новият шеф на Жотева беше един от ликвидаторите на купената за мистериозна сума, а после затрита телевизия Би Ай Ти. След неизвестно от кого получените, според слухове, повече от 30 милиона лева за тази грозна операция, бившият собственик с американски паспорт Павел Вълнев спонсорира новата партия на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Стана му дори заместник. После на пръсти се оттегли сякаш според поговорката „пито-платено“. Така и тази странна сделка потъна в Кутията на Пандора, каквото представлява всъщност Гешевата прокуратура с нейното избирателно правосъдие и с още по-избирателен кадрови подбор, изцяло подчинен на модела #КОЙ. Назначаването на бивш шеф на уж независим медиен регулатор само разголва тези неприлични зависимости. Без всякакъв срам. При това само дни преди Висшият съдебен съвет за пореден път да откаже да вземе решение по аргументираното искане на правосъдния министър Иван Гешев да бъде отстранен от поста „главен прокурор“, както стана днес.

 

Е, на този фон трудоустрояването на Жотева не е проява на банална шуробаджанащина, на която продължаваме да се наслаждаваме по нашите клети земи. Но това е среден пръст срещу мечтателите, които се деряха по площадите и искаха моделът #КОЙ да бъде разглобен барабар с авторите му Борисов, Пеевски и Гешев, а тяхното отроче в БНТ Кошлуков да си ходи заедно с тях в задкулисната мъгла на собствените си зависимости. Но ядец! Всички те са си на топло по местата. Промяната пошумоля по техен адрес, па ги отмина, заета днес да се брани за оцеляването си срещу протести, подкокоросани от същите тези, които не съумя да разглоби. А Жотева диша с пълни гърди. И вероятно пише прессъобщение за смъртта на поредната промяна с печата на прокуратурата.

 

Малката проповед от еп. 162 на „Честно казано с Люба Кулезич”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3268 |18.05.2022 ”Честно казано с Люба Кулезич”: Откърмените нови руснаци и възловата им роля в политиката днес . 0| 5252 |11.05.2022 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Г-н Рашков, г-н Гешев, тук ли сте? . 0| 3289 |05.05.2022 Кулезич: Радев е готов да захвърли в килера все още новичкия си мундир на натовски генерал . 0| 3512 |04.05.2022 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Отстранен зам.-министър за проветривото ведомство на Николай Събев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads