Реклама / Ads
0| 3568 |11.06.2022 НОВИНИ

Любчо Георгиевски: В Скопие ни палят, горят ни

.
Пълни глупости са твърденията на Ламбе Алабаковски, че дядо му е бил стрелян от българите през Втората световна война. Целта на палежа на културния център в Битоля е провокация. Ламбе Алабаковски дава пример на останалите в РСМ, че проблемите се решават само така. В Македония ни палят, горят ни. Като дойдем в България ни търсят документи, за да докажем, че сме българи. Не знаем накъде да се обърнем.
 

Това заяви пред bTV Любчо Георгиевски, председател на БЪлгарския културен център "Иван Михайлов" в Битоля, който бе запален преди около седмица. Извършителят се оказа известният в Скопие изпълнител Ламбе Алабаковски, който бе задържан първоначално за 8 дни, но в момента е под домашен арест. 


Културният център на сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля беше открит официално през април от българска делегация, включваща премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска, вицепрезидента Илияна Йотова и бившия първи дипломат Екатерина Захариев, които бяха посрещнати от протести.


Палежът се случи на фона на високо напрежение между София и Скопие и ескалация в отношенията заради българското вето върху преговорната рамка за еврочленството на РСМ. 


Според дипломатът Милен Керемедчиев не е случайно, че извършителят на палежа е певецът Ламбе Алабаковски - той  много популярен и подкрепата за него като човек е голяма. 


“Войната в украйна даде сериозен повод за натиск да се намали руското влияние в западните балкани. Натискът на руските служби и у нас е много силен. Това се случва и в Сърбия, която придърпва силно РСМ към себе си. Продължаваме да бъдем неразбрани от евроинституциите. това е най-големият ни проблем”, посочи още Керемедчиев пред bTV.


Според историкът Спас Ташев обаче натискът не е новост и не е само по време на европредседателството на Франция. Такъв е имало и при европредседателството на Германия. 


"България не се огъна тогава. Смятам, че няма да се случи и сега", допълни Ташев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2896 |09.06.2022 Еврокомисарят по разширяването идва у нас, търси решение на кризата по оста София-Скопие . 0| 4097 |04.06.2022 Проф. Пламен Павлов: Европейските политици са облъчени от пропагандата на Скопие . 0| 3080 |01.06.2022 Генчовска обвини екипа на Петков в саботаж по темата “Скопие” . 0| 3352 |01.06.2022 Димитър Гърдев: Балканският опит за измъкване изигра лоша шега на Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads