Реклама / Ads
8| 14169 |22.10.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Любомир Жечев за ФрогНюз: “Исторически парк” направиха всичко филмът да не види бял свят - опити да ме сплашат, нотариални заплахи 

.
Любо Жечев
“Моето лично мнение е, че “Исторически парк” направиха всичко възможно този филм да не види бял свят. Още през август получих нотариална покана, аз го определям като заплаха, че ако не спра да качвам каквито и да било публикации по темата, както във Facebook, Tik-tok, Instagram, YouTube, те ще заведат дело срещу мен и ме грози затвор от една до шест години, както и глоба от 10 000 лв”. 
 

“Да ми пратят нотариална покана, в която искат от мен да не качвам нищо повече свързано с “Исторически парк”, защото иначе съм щял да вляза в затвора, това си ми звучи като заплаха. Те могат да твърдят, че защитават интереса на инвеститорите си. Да не искат да публикуваш под претекст, че "Исторически парк" бил търговска марка и ти нямаш право да публикуваш нищо, което съдържа “Исторически парк”, за мен е малоумно”. 


Това каза за ФрогНюз създателят на онлайн съдържание Любомир Жечев.


Преди три дни филмът с разследването му за "Историческия парк" бе качено за свободно гледане в YouTube. Вчера, след докладване от Кирил Кирилов - Киро Брейка, видеото беше свалено. Самото видео пък представлява близо тричасов филм, в което се показват данни за икономическото състояние на Парка, търси се и отговор на въпроса - понци схема ли е "Исторически парк". Заради претенция за авторски права филмът беше свален от YouTube. Става въпрос за т.нар. strike - при публикуване на съдържание в YouTube всеки засегнат на тема авторски права може да оспорва, но такова оспорване може да бъде обжалвано. В 90% от случаите такива "strike"-ове падат, но процедурата е по-тромава, а Жечев се закани да си търси правата в съда.


.
Постера на филма-разследване

“Любопитното е, че аз до този момент не бях публикувал никакви откъси от този филм, не съм заемал никаква позиция, единствено съм си позволявал да качвам тук-таме някакви мемета, откъси, буквално цитати от изказвания на Ивелин Михайлов, които казва във видеата. Не съм отправял някакви твърдения, внушения или каквото и да било. През цялото това време Ивелин Михайлов твърдеше, че няма проблем в това да се разследва, да се пита”.


“Вклюително той и други хора от "Исторически парк" са казвали, “защо не дойдете да проверите, ако някой мисли, че има нещо нередно, да дойде и да провери, ще отговорим на всички въпроси”. Аз отидох, проверих, във филма имам интервю с Ивелин Михайлов, специално дадено за филма, извън другите срещи, които имахме през последните ни седмици. Интервюто е предварително уговорено и се случва в неговата къща, с неговото съгласие, те с една от сътрудничките му също са го снимали цялото. Почти винаги, когато сме снимали хора от “Исторически парк”, е имало някой техен, който е заснемал почти всичко. Те много добре знаят какви въпроси съм задавал и какви разговори сме водили”, разказва Жечев. 


Той подчерта, че Ивелин Михайлов никога не е имал каквито и да било претенции, до последния момент, точно преди прожекцията на филма.


“В последния момент направиха опити мен да ме сплашат. Приближавайки до датата 9 октомври, когато беше премиерата на филма в НДК, още в петъка, на 4 октомври, аз получих три писма по "Телепоща". Едно от писмата беше от човек, който е дал предварително съгласие да участва във филма, специално сме ходили в един хотел да го запишем и той буквално в последния момент изпрати един документ, с който се отказва от неговото съгласие и категорично заявява, че не желае да бъде показван. Аз така или иначе, бях решил този човек да не го пускам във филма, тъй като не каза нищо съществено. Другите две писма бяха изпратени по шаблон, от други двама души, които не знам кои са, тъй като явно някъде съм ги интервюирал на публично място, не са от хората, с които сме говорили по-продължително. С всеки един човек, с който съм говорил по-продължително, съм го попитал дали иска да участва във филма и всеки един от тях е давал съгласието си, знаел е за какво дава интервю”.


“Тъй като премиерата на филма беше на 9 октомври, се предполага, че на 4 той е трябвало да е почти завършен, а на 7 когато беше напълно завършен и беше изпратен в необходимия DCP формат, който е задължителен за прожекция с киномашина, каквато е необходима за излъчване в НДК, ми се обади охраната от офиса, аз не бях там. Той ми се обади да ми каже, че има нови 11 писма, дошли чрез представител на Български пощи, които аз все още не съм виждал, защото нямах възможност да отида, не съм ги получил и не знам от кого са, разбира се, само мога да подозирам, че са от други представители на “Исторически парк”. Можем само да гадаем защо се изпращат такива писма, които най-вероятно отново са били от хора с изрично несъгласие да бъдат показвани, буквално часове преди прожекцията, когато е премиерата на филма. Според мен това е повод за юридически казус, че едва ли не против тяхното съгласие са били излъчвани. Друг е въпросът доколко имаш право да се откажеш, след като вече си дал съгласие, макар и под устна форма”. 


След премиерата в НДК, Любо Жечев прави още няколко прожекции - една във Варна, която е предварително обявена, в Пловдив и още две в София, едната в малка зала в Културен център G8, другата в кино-театър "Освобождение“. 


“По време на прожекцията във Варна, която беше на 15 октомври, 30 минути преди нея, дойдоха 8-9 души, които снимаха с телефон. Някои от тези хора познах, включително единия съм го интервюирал на площада пред бившия Партиен дом, когато имаше протест на партия “Величие”. Той се представяше като доволен инвеститор. Тези хора дойдоха да ми връчат още няколко писма. Някакви хора, които аз на практика не познавам, идват и ми казват, че аз трябва да се разпиша на писма, на които някакви хора се отказват от участие във филма, като дори не казаха кои са тези хора. Това се случи 20-30 мин. преди прожекцията, на която на практика дойдоха 200 души, цялата зала беше пълна”. 







“Нещата не спират дотук”, подчерта влогърът.


“На последната прожекция на 19 октомври, отново 30 мин. преди преди нея дойде представител на ЧСИ, частен съдебен изпълнител, буквално докато хората влизаха. Съответно му казах, че няма как да се запозная с това съдържание, защото имам друга работа. Аз твърдя, че тези писма не съм ги получил официално, защото трябваше да подпиша, че ще ми ги донесат в офиса и не съм ги чел целите, но видях, че са от Пламен Кънчев, който е дясната ръка на Ивелин Михайлов и основно лице на филма и от самия Ивелин Михайлов, който също се отказва категорично да участва във филма, при положение, че многократно е давал съгласие, посрещал ме е в дома си, снимали сме, те имат пълния запис, Той също се отказва постфактум от участие във филма, което за мен е пълен абсурд, аз мога да определям тези действия, единствено като опит за цензура, нямам друго обяснение какво може да е това. След като многократно си дал съгласие, участвал си и имаш пълен запис на разговора, който сме имали, и след като вече излиза филмът, ти се отказваш”.


Междувременно стана ясно, че "Икономическа полиция" е започнала снемането на сведения от хора, които са си купили билет за филма "Исторически парк”.


Снемането на сведения е станало по искане на районната прокуратура във Варна, която е получила сигнал от "Исторически парк" за това, че набирането на пари за създаването на филма е финансова измама. Причината е използването на името "Исторически парк" в заглавието на филма и съответно продажбата на билети за него.

 

Тезата, изложена в сигнала, е, че хората, които са си купили билет за филма на Жечев, са били измамени, защото всъщност са искали да ги инвестират или дарят в полза на парка. От районната прокуратура коментираха пред "Капитал", че проверката е по чл. 209 от Наказателния кодекс, описващ хипотезите за финансова измама, и предвиждащ една до шест години затвор.

 

“Благодарение на ваш колега от "Капитал", разбрах, че е имало образувано досъдебно производство във връзка с това дали филмът е направен с цел финансова измама. Има доста неясноти от къде са намерили телефоните на тези хора, тъй като доколкото разбрах трябва да имат разрешение в съда, за да вземат телефоните на определени хора, дали са го направили, нямам представа”, каза Жечев.







“Предната седмица трима души ми писаха, че получават обаждания от Икономическа полиция, да дадат обяснения защо са си купили билети за филм. Единият човек е от Бургас и си е купил билет за прожекцията във Варна, като са му казали, че ще му пратят екип да го разпита в Бургас, за да не се разхожда. Впоследствие няколко дни по-късно, разбрах, че е имало образувано досъдебно производство, защото прокуратурата разследва защо хората са си купили билет за филма, всъщност са си мислили, че даряват пари на “Историческия парк”. Навсякъде пише, че това е билет за филм. Ако някой си иска парите обратно, въпреки че е минала прожекцията, той не е дошъл и т.н., аз пак ще му ги възстановя”.


Любо Жечев допълни, че точно след срещата си с представителя на ЧСИ, на следващия ден е публикувал филма публично за всички в Youtube.


“24 часа по-късно, заради друг ютюбър, Кирил Кирилов, известен още като Брейка или сводника, който претендира, че има авторски права по отношение на 13-секундно видео, което е 0,01% от общата дължина на видеото, YouTube свали филма. Това е автоматична система в Youtube, обикновено когато от някой канал има такова оплакване, те автоматично го блокират и свалят с право на обжалване. Имаш опция да свалиш без да сложиш strike на канала. Имаш опция да претендираш, че приходите от видеото трябва да бъдат за теб, но видеото да остане да съществува, имаш опция и да го свалиш и да сложиш strike на канала, каквото той е направил без никакво предупреждение”.







“Тук обаче има и още нещо. Когато декларираш, че искаш да свалиш едно видео, още повече да сложиш strike на определен канал, ти декларираш, че носиш и юридическите последствия за това и имаш доказателства, че си в правото си. Ако злоупотребяваш с тази система на YouTube, последствията за теб може да бъдат свързани с това да ти изтрият канала. Аз твърдя, че това е злоупотреба с тази система на YouТube, която по подразбиране приема за достоверни твърденията на човека, който претендира за накърнени авторски права и сега съм обжалвал това решение пред YouTube, който трябва да реши дали искането ми е основателно”.


“Ако е основателно, впоследствие ще го препрати на г-н Кирил Кирилов, който ще има срок от 10 дни, в който да представи документи, че е завел по легален начин действия да си потърси правата. Ако не го направи, трябва да ми върнат видеото и да махнат strike. Хипотетично ако YouТube не ми одобри искането, ще потърся възможност да го съдя, защото силно вярвам, че това е злоупотреба и в крайна сметка такъв тип спорове за авторски права, се решават в съда на съответната държава. YouТube също се съобразява с решения на съда. Смятам, че това е важно, защото става въпрос за 10 секунди, които са премонтирани и дават тотално различна стойност на нещата, които са в оригиналното видео. Това по изискванията означава придаване на Fair use, дали ще бъде чрез коментар, критика или т.н. Ако не върнат видеото, това означава, че на практика всеки един YouТube канал може да бъде изтрит - ако някой нещо сметне, че не му харесват нещата, които се говорят по негов адрес, представете си какво ще стане. Ако правите някой журналистически материал към когото и да било, няма как да не покажете неговите твърдения назад във времето. И ако той реши, че не му харесват нещата, които се говорят за него, може да каже, “оп, тук са използвани 10 секунди от мен”, слагам strike на канала, свалям видеото. Не работят така законите на България, нито европейските директиви, или правилата на YouТube, и аз ще опитам да докажа това”, категоричен е Любо Жечев. 

 

Констанца Илиева

 

Филмът може да бъде гледан ТУК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 48513 |21.10.2024 Любомир Жечев публикува разследването за "Исторически парк". Свалиха филма заради доклад от Киро Брейка /видео/ . 24| 3262 |20.10.2024 Юлия Навалная: Искам Владимир Путин да се превърне от цар на Русия в затворник . 3| 12676 |16.10.2024 Трагедия в сянката на скръбта: Доротея Волева загуби Николай Волев в деня на прощаване с Кирил Маричков . 2| 10414 |15.10.2024 България се прости с Кирил Маричков. Стотици изпратиха рок легендата в „Света София” /снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads