Реклама / Ads
9| 5422 |01.12.2021 НОВИНИ

Любомир Дацов: Преговорите за пенсиите и доходите бяха пожелателни и без сметка

.
За пръв път виждам преговори, които се правят без сметки. Там нямаше изчисления. Това е доброто пожелание на всяка една партия да се случи такъв тип политика. И самите формации се съгласиха, че по-късно ще видят колко ще струва, но не ми изглежда нормално.
 

Това заяви в ефира на bTV Любомир Дацов, финансов експерт и бивш министър на финансите.

 

Той коментира преговорите в сектор икономика и социална политика между потенциалните коалиционни партньори в лицето на "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ". Те се проведоха напълно публично, но много от икономистите заявиха, че в секторите "Икономика" и "Социална политика" всичко е по-скоро пожелателно. Сред предложенията е и вдигане на минималната работна заплата.

 

Според Дацов обаче това значи доближаване на нискоквалифицирания труд до този, който полагат хората с образование. По думите му налице е системно увеличаване на минималната работна заплата през годините, което води до увеличение на нискоквалифицираната работна ръка.

 

"Става ли по-конкурентноспособна икономиката? Това обяснява и инфлацията", категоричен бе още Дацов.

 

“В момента всички показатели сочат, че за следващата година не може да се говори за криза и не е допустимо България да е на дефицит. Онова, което трябва да се направи, е да има преход. Реалистични цели са за залагане на бюджет около нулата. Според мен това ще е правилната политика. Всяко едно изхвърляне в момента като увеличаване на минималната работна заплата е ненужно”, допълни още Дацов.

 

Според него няма основание да не се увеличат пенсиите, защото това вече е гласувано в Народното събрание.

 

"Идващото правителство препотвърди нивото на доходите, макар че бе заявено да паднат. Кризисната добавка за пенсионерите беше временна и трябваше да отпадне. Потвърди се това, че като вдигнеш едни доходи, не можеш да ги върнеш обратно", посочи още Дацов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3193 |29.11.2021 Продължават преговорите за съставяне на правителство . 16| 3248 |29.11.2021 Нинова иска коалиционно споразумение преди преговорите за министри . 27| 4311 |28.11.2021 Станишев: След години еднолично управление, преговорите са шанс за връщане към нормалния политически процес . 10| 3344 |27.11.2021 Последен ден на преговорите за кабинет. Експертите обсъждат „Финанси“ и „Международни отношения“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads