Реклама / Ads
10| 3345 |27.11.2021 НОВИНИ

Последен ден на преговорите за кабинет. Експертите обсъждат „Финанси“ и „Международни отношения“

.
Източник: Фейсбук, „Продължаваме Промяната“
Днес е последният ден на преговорите за съставяне на правителство с мандата на „Продължаваме промяната“. Темите са две. От 10:00 до 13:00 часа експертите ще обсъждат „Финанси“.
 

В преговорите по финансови въпроси участват и Асен Василев, и Кирил Петков, които до момента се редуваха. От „Продължаваме Промяната“ преговарят още Даниел Лорер, Андрей Гюров и Георги Клисурски. 


Представители на „Демократична България“ са икономистите Георги Ганев, Мартин Димитров и Владислав Панев както и Венцислав Бенов.


„Има такъв народ“ са представлявани от Любомир Каримански, който оглавяваше бюджетната комисия в предното Народно събрание, Пламен Данаилов, който бе номиниран за финансов министър при последния опит на партията да състави правителство, Деляна Иванова.

 

От партията на Слави Трифонов подчертаха, че фискалната им политика е доста по-консервативна спрямо програмата на БСП. Според ИТН излишъците в държавния бюджет трябва да бъдат разходвани не с постановления на Министерския съвет, а с решения на Народното събрание. Партията подкрепя намаляването на ДДС на продуктите от малката потребителска кошница, но не на всички. Предлага и необлагаем минимален доход, като процент от средната работна заплата.


БСП изпрати Орлин Ваташки, бившите министри Драгомир Стойнев и Румен Гечев, както и Георги Ангелов и Минчо Казанджиев.

 

Социалистите предложиха намаляване на ДДС от 20% на 9% за лекарства и продукти от малката потребителска кошница. Минималната работна заплата да бъде поне 700 лева или 45% от средната. Друго предложение е младежите до 26-годишна възраст да не плащат данък „общ доход“.

 

Дискусията можете да проследите тук:

 

 

От 15:00 до 18:00 часа дебатите са на тема „Международни отношения“.

 

До момента бяха обсъдени 16 секторни политики, за да се формира управленската програма на бъдещото коалиционно правителство.

 

Вчера съпредседателят на формацията инициатор на преговорите „Продължаваме промяната“ Кирил Петков определи разговорите дотук като „конструктивни и оперативни“:

 

„Започваме да виждаме как „А отборът“ от всяка една от партиите може да се сработва с другите и това за нас е също много ценно. Няма първи и втори, имаме едни общи цели, които трябва да постигнем заедно“.

 

След завършване и на днешните две срещи, постигнатите договорености ще бъдат обсъдени на високо политическо ниво, за да се изчистят спорните моменти и да може да се подпише коалиционно споразумение.

 

Към момента другият съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, който е номиниран за министър на финансите от партията-победител на последния парламентарен вот, заявява, че бюджетът за догодина трябва да бъде изготвен от новото правителство. Финансовата рамка трябваше да бъде представена още през октомври, за да се обсъди със социалните партньори, но ресорното министерство засега не е представило числа.

 

Официалната позиция на служебното правителство е, че има готова рамка, която „трябва да бъде напълнена с политики“ от новия кабинет. По закон, ако няма приет бюджет, което е най-вероятният сценарий, държавата може да функционира по закона за предходната година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4701 |26.11.2021 Kонсенсус по отбраната на преговорите: Само НАТО и Западът са решения . 6| 3609 |26.11.2021 Преговорите в сектор ”Култура”: Най-хубавото нещо в областта за последните 30 г. . 6| 5115 |26.11.2021 Елисавета Белобрадова за преговорите: Има предложение за безплатни детски градини и ясли . 3| 7349 |26.11.2021 Петър Бояджиев: Кръглата маса от 1990 година бе измама, няма място за сравнение с преговорите на ”Продължаваме промяната”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads