Реклама / Ads
4| 5205 |30.05.2021 НОВИНИ

Любомир Каримански, ИТН: Председател на УС на ББР е гласувал да се отпусне кредит на дъщерно дружество, в което е изпълнителен директор

.
Любомир Каримански
Включих се в ИТН поради факта, че положението в България става нетърпимо от гледна точка на корупционните практики. Няма бъдеще ца децата, липсва върховенство на закона. Става така, че не може да се осигури спокоен живот за бъдещото поколение. Това каза по БТВ Любомир Каримански от ИТН.
 

На страницата на нашата партия има пет основни стълба с мерки. Те ще бъдат още по-развити при настоящата кампания. Избирателят чете, запознава се и слуша.

 

ББР се подчинява на два основни закона-за ББР и за кредитните институции. От закони на ББР не са изпълнени изискванията – тя трябва да работи за малки и средни предприятие. Определението се взима от една директива в Европа. Тя не е адаптирана на българско нивото.

 

Трудно може да се сравни бизнеса тук и в Европа. Пример за средна фирма е такава с оборот до 100 млн. лева. 20-те фирми надхвърлят тези изисквания. Две фирми формират към 2019 г- около 25 % от капитала на банката. Те имат връзка-едната фирма реално купува с кредит „Пътстрой инженеринг“. А те имат по-малък заем към банката. Проблемът е, че те имат голяма експозиция, не отговарят за малък и среден бизнес. Има свързаност. Залогът за кредита на двете обвързани фирми са концесии. Към ББР има отдел, подчинен към УС, който се занимава с концесии.

 

Честно казано търговска банка би се обезпечила много по-добре. Защо тези фирми не отиват в търговска банка, а в ББР. Важно е да се сравни средният лихвен процент. За ББР той е в пъти по-нисък. Не е търсена ефективност в работата на банката.

 

Големите експозиции би трябвало да са под специално око на надзорния съвет на банката. Убеден съм, че колегите от Банков надзор са отбелязали всички тези неща.  Имам информация и тя гласи, че вероятно някои от сделките в ББР е имало конфликт на интерес. ББР отпуска лимит на едно от дъщерните дружества през 2016 г. Председател на УС на ББР е гласувал да се отпусне кредит на дъщерно дружество, където той е изпълнителен директор. Този кредит не е колосален. Но самата практика показва, че има нарушения на законовите разпоредби. Не бих казал, че става въпрос за изолиран случай.

 

Има и етичен проблем, който не нарушава. НС е имал много полезни ходове да изисква от одитни комитет на банката да проверява всичко.

 

Имам повече от 20 години опит в банковия сектор. Изцяло съм отдал времето си на иновативните банкови услуги. Отдадох време и на преподавателска дейност в УНСС. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5961 |26.05.2021 Евгений Дайнов: Добре, че не съм аз министър-председател. Щях да уволня всички главоломно . 5| 4216 |26.05.2021 Вигенин: Нинова ”наказа” Крум Зарков с поста зам.-председател на ПГ и Янаки Стоилов с поста министър на правосъдието . 14| 3695 |25.05.2021 Председателят на ЕП предлага по летищата да се сложи снимка на Роман Протасевич . 5| 3401 |25.05.2021 Любомир Аламанов: ГЕРБ са заблуждавали хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads