Реклама / Ads
25| 4229 |17.05.2021 НОВИНИ

Лъчезар Борисов не вижда нищо смущаващо, че близо милиард лева са налети в 8 фирми

.
Лъчезар Борисов Източник: стопкадър, bTV
Няма нищо смущаващо, че 8 фирми са получили 1 милиард от Българската банка за развитие. Това заяви невъзмутимо в предаването „Лице в лице“ по bTV ексминистърът на икономиката и бивш член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Лъчезар Борисов, който по онова време носел двойна отговорност за банката.
 

„От около година не съм в Надзорния съвет на банката. Още не съм наясно кои са фирмите, а и оповестената информация може би е банкова тайна. Не мога да цитирам точно периодите и дали съм бил член на Надзорния съвет, когато са им отпускани кредитите“, заяви първоначално Борисов, но впоследствие почти призна, че е бил в Съвета по времето, когато банката е раздавала милиардите.

 

„Една банка каквато е ББР, с пълен банков лиценз, предоставя кредити на микро, малки и големи компании. Това не са субсидии или кеш грантове, а кредити с много добри лихви за ББР. Това не са раздадени средства. Може би някой е подвел министър Петков за структурата на портфейла на банката. Тя е с активи от 4 млрд. лв, а не 1,4 млрд. лева. Банката работи с всякакъв тип клиенти“, започна да се оправдава Борисов.  По думите му  99% от клиентите са микро, малки и средни предприятия. 23% от портфейла на Българската банка за развитие бил в големи компании, всичко останало било за малкия и среден бизнес.

 

Бившият министър на икономиката побърза да се защити с довода, че в момента банката била в прекрасно състояние. „Милиард и половина има в момента в банката. Внесеният капитал е милиард и 400 хиляди“, уточни Борисов.

 

„Аз назначих Десислава Трифонов като директор на Агенцията по инвестиции“, призна гордо ексминистърът на икономиката. Мотивът му – „защото мястото тогава беше свободно“. Критерият бил нейната работа в Министерски съвет и предишната й работа в администрацията. Работил съм с нея, беше в кабинета на вицепремиера Марияна Николова. За миналата година година в Агенцията за инвестиции са сертифицирани проекти за близо 1 млрд. лева“, обясни Лъчезар Борисов, като размята някакъв „дълъг лист“ от 15-20 компании, които уж били привлечени за инвеститори у нас. Въпреки твърденията, че постъпилите чужди инвестиции по времето на Трифонова са точно 0, Борисов я похвали, че постигнатите от нея резултати били рекордни от гледна точна на сертифицирани проекти.

 

Разбира се, интервюто не мина без дежурните благодарности и биене в гърдите колко бил постигнал кабинетът на Борисов, който използва трибуната за пореден път:

 

„Само преди месец агенцията за кредитен рейтинг „Фич“ повиши кредитния рейтинг на банката. Тя беше проверена по линия на стрес тестовете за влизането на България в механизма ERM II. Банката се проверява от Банковия надзор на БНБ“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5425 |17.05.2021 Корнелия Нинова: От години твърдим, че Борисов превърна ББР в банка на олигарсите . 10| 7444 |17.05.2021 Димитър Стоянов: Кой излъга - Борисов или/и Сачева? . 14| 4678 |16.05.2021 Проф. Витанов показа невиждана карта: Индийският щам го няма у нас . 52| 5078 |16.05.2021 Радомир Чолаков: Мога да се подпиша, че Борисов ще остане в учебниците като строител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads