Реклама / Ads
10| 4042 |29.07.2021 НОВИНИ

Кирил Петков: ББР е стабилна, но кредитите може да не бъдат върнати, както са обещани

.
Кирил Петков
Българската банка за развитие е стабилна, но част от тези кредити може би няма да бъдат върнати по начина, по който са обещани. Кредитите са били давани, надзиравани и контролирани от хора, които не са били от банковия сектор. Точно преди ние да влезем в управлението щеше да се даде още един кредит за милиони. Не отговаря на истината твърдението, че идеята е била банката да спечели. За 2020 г. има загуба от около 130 милиона лева. Въпросът е бил да се даде възможност за кредитиране въпреки риска.
 

Това заяви от парламентарната трибуна служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на излушването си в пленарна зала.

 

"В момента банката е раздавала големи кредити, дадени на определен кръг фирми извън закона за ББР, устава на банката и стратегията й. 20-те най-големи г.кредита покриват 90% от средствата на банката - над 2 млрд. лева. Сравнено с повечето такива банки по света това е нечувано. За сравнение - канадската банка за развитие финансира заеми под 500 хиляди", обясни Кирил Петков.

 

По думите му основният аргумент в действителност е бил, че отпуснатите кредити са били печеливши за Българската банка за развитие. Данните обаче показват, че за миналата година отчита загуба около 130 млн. лева. По думите на Петков не е било проследено дали има свързаност между кредитополучателите, а точно обратното - имало е опит това да бъде оправдано.

 

"Банката е стабилна, защото има голяма ликвидност и данъкоплатците са вкарали пари. Лошата новина е, че част от тези кредити може би няма да бъдат върнати по начина, по който са обещани. Това успяхме да разберем след 8 седмици борба да сменим надзора, чиято квалификация не е толкова голяма. Кредитите са били давани и надзиравали, контролирани от хора, които не са били от банковия сектор", посочи Петков.

Икономическото министерство възнамерява да оцени всеки актив зад всеки кредит, за да е ясен точния риск на банката.

 

"При установените вече нарушения ще даваме искове към съдебната система за нередности и увреждащи действия на предишния управителен съвет и надзор. Има смисъл банката да съществува. Няма голяма държава, която да няма такава банка", посочи още Петков.

 

Конфликтът на интереси

 

Интересно е, че атаката срещу министрите от служебния кабинет от страна на “Има такъв народ” продължава. Депутат от формацията на Слави Трифонов Любомир Каримански излезе на парламентарната трибуна и зададе някои въпроси на икономическия министър за връзки с лица и фондове. 

 

Острите въпроси към Петков бяха нов опит за косвена атака по Асен Василев от страна на ИТН. Каримански поиска да разбере дали Петков или Министерството на икономиката чрез програмата "Джереми" и Фонда на фондовете, който е под шапката на ведомството, са инвестирали в компании, свързани с Виолета Лорер.

 

Става дума за съпругът на Лорел, койото е свързан във фирма, партньор на Министерството на икономиката по въпросната програма "Джеръми". Според думите на Каримански дружествата, с които Даниел Лорер е свързан, са получавали финансирани чрез тези инструменти.

 

Каримански сравни Фондът на фондовете с "черна кутия".

 

"От 2011 г. досега има около 11 хил. компании, които са получили финансиране по "Джеръми“. Въпросът е какъв е ефектът, измерен по показателите за ефективност от Фонда "Джеръми“ в България. Има ли концентрация на средства, управлявани точно от определени партньори, кои са те? Има ли конфликт на интереси? Г-н Петков, имате ли някаква свързаност с Даниел Лорел и Евгени Ангелов, съветник на президента Росен Плевнелиев?“, попита Каримански.

 

Петков определи още Лорел като голям професионалист.

 

"Работейки за една голяма европейска компания като финансист, целият борд на компанията я молеше да остане в Швейцария, вместо да се връща в България. Тя е един от тези хора, които могат да пренебрегнат собствените си интереси, защото милее тази страна да се промени", допълни той.

 

“Най-ценните неща, които мога да кажа, че притежавам, е независимост. Нямам нито един партньор от споменатите, а управлявах една успешна компания, която е финансирана изцяло с частен капитал, от който аз съм мажоритарен акционер. Това ми дава възможността в тази си роля да правя всичко, което правя. Никой не може да ми се обади по телефона, никой не може да ми повлияе за каквато и да било политика. Нямам бизнес с тези хора”, отговори министър Петков.

 

Той разкри подробности за три съмнителни кредита.

 

В първия случай банката отпуска 150 млн. заем на фирма, която го обезпечава с имоти. В договора за кредитиране е ясно описано, че тези имоти не следва да се ползват докато не бъде върнат кредита. В противен случай глобата е едва 5000 лева.

 

При друг кредит, отново за 150 млн., той е обезпечен със самото дружество, което го получава. При отпускането на дохода компанията вече е имала близо 1 млн. приходи, а новият кредит е отпуснат на базата на "агресивен бизнес план", който залага на 14 пъти повече продажба на стока на цена с 28 пъти увеличение.

 

Третият кредит е на стойност 100 млн. лева, като той е даден на дружество с "много хубав актив“ недвижими имоти.

 

"Този актив може да изплати сумата ако се продаде, но тук идва един консултант привлечен от управителите, и казва – знаем как да преструктурираме този заем. Дружеството се разделя на две, като едното поема хубавия актив, а другото не. По-голямата част от кредита отива за дружеството без хубавия актив. Така добрата дъщерна компания по никакъв начин не покрива риска върху кредита на банката“, обясни Петков.

 

Очаквайте още подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3699 |27.07.2021 Кирил Петков: Финансовото и икономическото министерство трябва да са в комплект . 6| 6846 |23.07.2021 Кирил Петков: Инвеститорите идват там, където няма корупция . 18| 4526 |21.07.2021 Служебните министри отговарят на граждани на живо във Фейсбук. Първи е Кирил Петков . 19| 7809 |21.07.2021 Петков: „Вятърът на промяната“ трябва да продължи. Ако се действа с този темп, няма да си познаем страната след пет години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads