Реклама / Ads
0| 3264 |23.06.2022 НОВИНИ

Любомир Кючуков: Българската дипломация си свърши работата в Европа, но политиците ни се провалиха у дома

.
Любомир Кючуков
Българската дипломация си свърши работата в Европа, но политиците ни се провалиха у дома.

 България е напът да пропусне може би най-добрата възможност да си осигури гаранции от ЕС в спора с Република Северна Македония заради вътрешнополитически аргументи, партийни сметки и прехвърляне на отговорността, като не успя своевременно да подкрепи документите, предложени от Европейския съюз.

 

Коментарът пред БНР направи дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи. 

 

Според него България евентуално ще подкрепи постфактум текстове, за чието запазване ще трябва тепърва отново да се бори: "Това все пак би прехвърлило вече основният дебат по оста Брюксел-Скопие, а не София-Скопие, както беше досега".

 

Дипломатът подчерта, че България ще има думата на всеки етап от преговорите на РСМ с ЕС.

"Страната ни трябва да се произнесе по френското предложение. Нормалната процедура е Министерския съвет да представи предложенията за гласуване в парламента и НС да се произнесе по тях. ...

 

България трябва да се опита в рамките на Срещата на върха в Брюксел, която тече днес и утре, предложението да остане на масата и занапред, т.е. то да не бъде оттегляно и променяно. Защото в този си вид то е актуално да края на Френското председателство, което е до края на юни", обясни Любомир Кючуков.

 

Той поясни, че ако утре това френско предложение бъде подкрепено от ЕС и това стане преговорната рамка, тогава вече ЕС ще преговаря с РСМ за одобряването на тази преговорна рамка:

 

"Тогава вече натискът се прехвърля по посока Скопие, а не по посока София".

Кючуков прогнозира, че френското предложение ще бъде одобрено то Народното събрание, но допусна:


"Както по този проблем падна правителството в София, няма да е изненадващо, ако и в Скопие кабинетът на Димитър Ковачевски падне, което допълнително ще усложни намирането на решение"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2486 |22.06.2022 Любомир Стефанов: Политиката е изкуство да създадеш мостове, а не да копаеш траншеи и да издигаш барикади . 0| 2522 |22.06.2022 Любомир Каримански: Петков бърка икономическо и социално . 0| 13019 |20.06.2022 Проф. Николай Овчаров: Предложението на Франция очевидно не съвпада изцяло с българската позиция . 0| 2779 |18.06.2022 Йотова: „История славянобългарска“ сложи началото и начерта бъдещето на българската нация
Реклама / Ads