Реклама / Ads
0| 3354 |04.07.2022 НОВИНИ

Парламентът в Скопие решава до края на седмицата за френското предложение

.
Парламентът в Скопие решава до края на седмицата какво ще направи с френското предложение за вдигането на българското вето върху преговорната рамка за членство на РСМ в ЕС.
 

Това стана ясно в хода на продължаващите консултации, които води премиерът Димитър Ковачевски с партиите в страната. Това ще се случи на фона на продължаващите и днес протести против френското предложение. 

 

Преди дни президентът Стево Пендаровски заяви, че предложението на Франция по казуса за преговорите на страната за еврочленство е приемливо за него и призова правителството на РСМ да одобри предложението на френското европредседателство. По думите му предложението се свежда до едно искане, за вписване на българите в Конституцията. Пендаровски се противопостави и на твърдението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че с предложението македонците ще бъдат асимилирани. Лидерът на опозицията Християн Мицкоски предложи на премиера Димитър Ковачевски да не приема френското предложение, а в замяна да оттегли искането си за предсрочни парламентарни избори. Ковачевски обаче посочи, че френското предложение е “единствената възможност”.

 

След консултации на премиера Ковачевски с по-малките коалиционни партньори Мая Морачанин от Демократично обновление на Македония съобщи, че е предложено парламентът да има крайната дума за така нареченото френско предложение. 

То няма да бъде разглеждано от комисиите по външни работи и европейски въпроси, а директно ще бъде включено в пленарното заседание, съобщават македонските медии, предават от БНР.

 

Ковачевски днес се срещна и със Зеядин Села - лидер на Алианса за албанците, който заяви, че страната няма друг път освен Европейския съюз и поясни, че инициативата на Сърбия - "Отворени Балкани" не може да бъде алтернатива.

 

Зеядин Села и Движението БЕСА се обединиха около позицията, че при отваряне на конституцията, за да бъдат включени българите, трябва да се направи и промяна в дефиницията за езика на 20% от населението на страната и в нея да бъде вписано официално, че те говорят на албански език.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2915 |04.07.2022 МС, а не депутатите да решават проблемите на пътищарите искат от бранша . 0| 3243 |04.07.2022 Рама зове Скопие: Приемете предложението – друго няма да има! . 0| 3329 |04.07.2022 ”Въшки”, ”Татари”, ”Българи фашисти”: В Скопие псуват и нас, и френското предложение . 0| 3267 |04.07.2022 Решаваща седмица: Ще успеят ли „Продължаваме Промяната“ и Асен Василев да съставят правителство с първия мандат?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads