Реклама / Ads
0| 3161 |24.06.2022 НОВИНИ

Макрон разчита на българския парламент за РСМ, но признава: Упражнихме много силен натиск върху България

.
Еманюел Макрон Източник: БГНЕС
Президентът на Франция Еманюел Макрон също изрази надежда, че българският парламент да гласува предложението. Ако гласуването мине през Народното събрание, още другата седмица постоянните представители на ЕС могат да му дадат зелена светлина.
 

"Една страна-членка реагира със закъснение и поиска промени. Не можехме да се правим, че това не съществува", подчерта френският държавен глава, цитиран от БНР.

 

"Дали това е справедливо спрямо Северна Македония - ще ви кажа откровено, че не", подчерта той и допълни:

 

"Заради това ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма.  Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение".

 

Същевременно френският държавен глава призна, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи:

 

"Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента - на тези, които са в управляващата коалиция и другите, които скоро я напуснаха, а и на партиите в опозиция. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме".

 

Макрон уточни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на Северна Македония, за да приключи процеса.

 

На срещата в Брюксел вчера премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски отхвърли предложението на френското председателство за начало на преговорите на Скопие с Европейския съюз и постави на Европейския съюз 5 условия това да се промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2840 |23.06.2022 Макрон моли опозицията за колективно управление . 0| 2884 |22.06.2022 Карадайъ се среща с Макрон и други европейски лидери . 0| 3048 |21.06.2022 Българският кораб „Царевна“ се подготвя да напусне Мариупол . 0| 2796 |20.06.2022 Настимир Ананиев: Българският интерес е да подкрепим френското предложение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads