Реклама / Ads
0| 3936 |01.06.2022 НОВИНИ

Пендаровски призна за френско предложение за спора с България

.
Стево Пендаровски Източник: БГНЕС
Проактивната политика на френското председателство на ЕС е добре дошла и би могла да допринесе за намирането на решение, което да помогне страната да започне по-бързо преговори за присъединяване към ЕС.
 

Това заявиха от кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски във връзка с появилата се информация за ново предложение на Франция за решаване на спора между София и Скопие.

 

„Френската република, като действащ председател на ЕС обяви засилен ангажимент за намиране на решения на отворените въпроси в Западните Балкани. Следователно дейността на френската дипломация през последните шест месеца, т.е. срещите на политическо и експертно ниво, не са нов опит за пробив, а са напълно в съответствие с декларираните приоритети по отношение на европейското председателство. Целта на всички действия е да се направи крачка напред в диалога с България преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и Европейския съвет, обявена за последната седмица на този месец в Брюксел“, се казва в съобщение на президентската канцелария, цитирано от БГНЕС.

 

По въпроса за включването на българските предложения в преговорната рамка, позицията на Пендаровски е, че по отношение на Република Северна Македония не бива да се допуска прецедент и в преговорната рамка да бъдат включени въпроси, които засягат въпросите на идентичността и не са част от европейското законодателство.

 

„Преговорната рамка, която ЕС ще приеме, трябва да бъде одобрена и от нашата страна, след което формално би започнал процесът, който ще доведе до начало на преговорите за присъединяване към ЕС“, заявиха от кабинета на македонския президент.

 

Българският държавен глава Румен Радев отхвърли днес възможността да участва в среща с френския президент Еманюел Макрон и българския министър-председател Кирил Петков в Париж.

 

„Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон. Искам да видя реални резултати. Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори“, заяви президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3233 |30.05.2022 Пендаровски: Няма изгледи за споразумение между България и РСМ . 0| 3498 |30.05.2022 Лавров: Путин не показва признаци на заболяване или неразположение . 0| 25227 |28.05.2022 Проф. Николай Овчаров: Как г-жа Митрофанова призна българския принос и защо трябва да се учи история . 0| 3951 |27.05.2022 Доц. Киселова призна: БГ проектът на ”Магнитски” е някаква чернова, не е дело на работната ни група

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads