Реклама / Ads
3| 4087 |09.02.2023 НОВИНИ

Радев напомни на Макрон: Северна Македония да докаже, че иска да е в ЕС

.
Румен Радев и Еманюел Мякрон
Институциите в Северна Македония трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Брюксел с президента на Франция Еманюел Макрон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът, който се проведе днес, идва на фона поредното напрежение между Скопие и София, породено от насилието над македонеца с българско самосъзнание - Християн Пендиков в Охрид.
 

Еманюел Макрон миналото лято изигра ключова роля със своето предложение България да свали ветото върху членството на Северна Македония в Европейския съюз.


Поредната антибългарска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната, е подчертал още българският президент пред френския си колега.


Радев е напомнил още, че както България, така и РСМ, са приели предложената в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, като вписването на българите в конституцията на РСМ е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес.


Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания, е посочил Радев.


По време на срещата президентът Радев е изразил интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съюзници като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство до получаването на ескадрилата F-16.

 

Присъединяването на България към Шенген и възможните подходи за постигане на това, също е бил акцент на срещата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4097 |09.02.2023 Радев: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия . 3| 3335 |09.02.2023 Макрон: Франция ще съпроводи Украйна до победата и мира . 3| 3298 |08.02.2023 Противоречиви показания на приятеля на полицайката Симона Радева по делото ”Семерджиев” . 4| 3183 |06.02.2023 Радев на среща с Християн Пендиков: Няма да търпим насилие над македонските българи и своите граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads