Реклама / Ads
15| 3741 |08.02.2022 НОВИНИ

„Разбиране и солидарност за РСМ“ поиска Радев от посланиците на ЕС у нас

.
Източник: БГНЕС
България не желае да внася в ЕС открити проблеми и очаква разбиране, солидарност и подкрепа от своите европейски съюзници по въпроса за европейската интеграция на РСМ. Това е заявил президентът Румен Радев на работна среща с посланиците на страните членки на ЕС.
 

„България очаква от Северна Македония не нови уверения, а конституционни гаранции за правата на македонските българи и това не може да се третира като двустранен въпрос, защото засяга фундаментални европейски ценности и е ясен показател за европейската зрялост на Скопие“, е обяснил държавният глава.

 

„Сред нерешените политически въпроси особено чувствително се открояват спазването на правата на македонските българи, засилването на езика на омразата и посегателствата срещу българското-културно историческо наследство. Загърбването на тези въпроси ще забави и напредъка в процеса на европейска интеграция“, е заявил Радев, като е допълнил, че „необяснимо би било и внасянето в обединена Европа на идеология от бивши тоталитарни режими“, е добавил Радев.

 

Той е коментирал и темата с предизвикателствата пред сигурността в региона. „Президентът посочи, че страните-членки на ЕС са не само „семейство“, изградено на основата на споделени демократични принципи и ценности, а и съюзници, които заедно гарантират своята сигурност. НАТО е основният стълб на европейската сигурност, но остава въпросът за дефицита на отбранителни способности на ниво ЕС, който отчетливо се проявява при възникването на кризи. Затова държавният глава отново призова за по-тясна интеграция в областта на европейската отбранителна индустрия и наука“, пишат от „Дондуков“ 2.

 

Радев е призовал ЕС да не губи от поглед социалните и икономически аспекти на прехода към „зелена икономика“, като вземе предвид риска „от увеличаване на зависимостта на Европа от външни фактори при доставките на енергийни ресурси“, като в същото време се е обявил за пълното признава на ядрената енергия за „зелена“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3125 |07.09.2021 Организации призовават да се прояви солидарност към мерките срещу коронавируса . 2| 3795 |21.08.2021 Илияна Йотова: Съборът на каракачаните е емблема за толерантност, солидарност и приятелство . 78| 3171 |06.05.2021 НАТО изразиха солидарност с България по повод дестабилизиращите действия на Русия . 10| 2952 |26.04.2021 България изрази солидарност с Чехия относно незаконните действия на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads