Реклама / Ads
0| 8003 |25.06.2022 НОВИНИ

Любомир Кючуков: Македония има две години, за да запише българите в своята конституция

.
Любомир Кючуков
Българската дипломация постигна огромен успех, защото успя да защити и да включи в текстовете тези позиции, които се разминаваха дори в България. Всичко е защитено в максимална степен. Това каза по БНТ дипломатът Любомир Кючуков относно “френското предложение”.
 

Съществуват две мнения - дали включването на българите в конституцията е плюс или минус за България. По-скоро съм склонен да приема, че това не решава проблема на гражданите с българско съзнание. Това значи, че обявявайки българите за държавотворен народ, има едно болшинство, което не е с български корени. 

 

Скопие трябва да изготви своя план за действие - това трае около година. След това ЕС връща отговор и едва след това започна реалният преговорен период. Българските искания се превръщат в политика на ЕС. И ще се следи за изпълнението . Македония има две години, за да запише българите в своята конституция. 

 

Важно е да се разбере, че има три документа, два от които са на ЕС. Несъстоятелно е, че РСМ няма да приеме два документа, защото тя не участва в тях. Тя няма думата по тях. РСМ участва в двустранния протокол.

 

Двустранният протокол не е подписан, но ако бъде въведена преговорната рамка, той трябва да се подпише. За да започне целия процес, трябва да се подпише двустранният протокол. Там се говори за всичко с ясни срокове. 

 

Изпълнението на протоколите е част преговорите на ЕС и се контролират от ЕС и България. България може да наложи 7 пъти вето. Решенията за затваряне на главите се взимат от всички държави. Отмяната на ветото може да стане само с решението на всички държави. 

 

Първо българското правителство трябва да вземе решение за ветото. След това, ако няма възражения от никой, той трябва да се приеме от Съвета. Френското председателство изтича на 30 юни. Затова всичко трябва да стане бързо. От правителството зависи. Времето започва да поставя въпросителни. РСМ може да оспорва текстове и да не подпише протокола, но това означава, че няма да започнат преговори. Това означава, че има  всички шансове - РСМ и Албания да бъдат разделени. 

РСМ ще опитат да променят част от нещата, но те са заинтересовани от процеса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3565 |25.06.2022 Македония с остра реакция срещу плакатите на "Възраждане" в НС . 0| 3335 |24.06.2022 Макрон: Благодаря на България, поздравления за Северна Македония . 0| 2900 |24.06.2022 Адв. Йорданка Бекирска: Хубаво е, че прехвърлихме горещия картоф на Македония . 0| 3084 |24.06.2022 ПП МИР: България не трябва да допуска безпринципни и опасни за българския суверенитет отклонения по позицията ни за Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads