Реклама / Ads
0| 3416 |12.04.2021 НОВИНИ

Любомир Кючуков: ЕС очаква да се премине от мимикрия към действия по отношение борбата с корупцията у нас

.
Позицията на институциите на ЕС към досегашното управление на България е достатъчно ясна и критична - особено по теми правосъдие, медии и корупция. ЕС очаква борбата с корупцията в България най-накрая да премине от мимикрия към реални действия, а от друга страна се притеснява от евентуална политическа нестабилност в страната.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

 

По думите му България не е в центъра на политическия интерес в Европа и това важи с пълна сила за изборите, на които е било отделено твърде периферно внимание.

“Въпросите за управлението на България се решават в София, не в Брюксел”, допълни той.

 

На общоевропейско ниво обаче на коментар подлежат не толкова изборите, колкото политиките . А позицията на евроинституциите е повече от ясна.

 

“Формулирана е в докладите на Европейската комисия и резолюциите на Европейския парламент, особено по теми като върховенството на закона, корупцията и свободата на медиите. Нещо повече - от лятото на миналата година наблюдавахме, че очевидно в тези документи прозира подкрепа към протестиращите”, посочи още анализаторът.

 

По думите му протестите са извадили на преден план и друго притеснение - че в твърде голяма степен българската политика се доближава до онова, което притеснява Европа - доминацията на популистки и националистически сили в двете правителства. 

 

"Като че ли се чу въздишка на облекчение, че партиите от патриотичния блок не успяха да влязат в парламента. Втора тенденция е очакването за промяна след дългото управление на ГЕРБ и третата е несигурност заради неяснотата на политическата линия, която би поело едно правителство на протестните формации. Настроенията в Европа се колебаят от надеждата до несигурността”, посочи още Кючуков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3034 |12.04.2021 Присъствено начало на следващата учебна година очаква министър Вълчев . 0| 3031 |12.04.2021 МОСВ: Очаква се да прелее язовир Асеновец край Сливен . 8| 3190 |09.04.2021 Политолог: Очаквани са раздорите в коалиции и формации, направени набързо и под натиска на идващи избори . 11| 3169 |08.04.2021 Заев очаква новото правителство на България да бъде сформирано през април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads