Реклама / Ads
4| 2988 |21.02.2022 НОВИНИ

Любомир Стефанов: На кабинета липсва посока на промяната

.
Любомир Стефанов
Новото правителство, с подплатеното коалиционно споразумение и широко парламентарно мнозинство, като че ли не успява да достигне височината на собствената си заявка. Ако използвам една метафора от играта на бридж – първоначалният анонс не отговаря, като че ли на възможността им да разиграят наличните карти в настоящата ситуация, коментира Стефанов.
 

По думите му, за този "меден месец" на част от българските граждани може би очакванията са оправдани.

 

"С цялата условност на говоренето и на политическите очаквания, на възможностите и реалностите, няма как всички да бъдат удовлетворени, независимо от широчината на парламентарното мнозинство, излъчило настоящото правителство, има доста голяма част от българските граждани, които не го подкрепят", каза още политологът пред БГНЕС.

 

Според него със сигурност усилията за коригиране на голяма част от социалните плащания и в частност пенсиите, се е понравило. „Доколко и в каква степен обаче е въпросът, тъй като има опасение, че това може да се окаже еднократен акт за купуване на стабилност. Това вече сме го виждали в предишните управления и не води в добра посока. Въпросът е дали това може да бъде превърнато в устойчива държавна политика и чрез бюджета да се преразпределя все по-голяма част от прихода в държавата на нас гражданите, които я издържаме и той да отива за коригиране на тези наистина срамно ниски пенсии в държавата. Те не са заслуга на настоящото правителство, а са наследени годишни проблеми", каза той.

 

Любомир Стефанов отбеляза, че от друга страна чувството за прозрачност и за отговорност в управлението, като че ли се завръща, не е някакво отдалечено задкулисие. „В този ред на мисли, аналитичното и академичното в мен казва, че е хубаво, защото всеки гражданин в държавата, макар че всеки е много претенциозно да се каже, започна да усеща, като че ли някакъв интерес към политиката и политическото, събуждане има на интереса към това. И аз се надявам участието на гражданите да не отслабва на нивото, което регистрирахме на последните парламентарни избори. Надявам се лека-полека да се превърне от това: „всеки има право на глас“ в реалното, всекидневно участие в политиката, особено когато има право на вот“, посочи политологът. Според него други, които може би са евентуално доволни от настоящето правителство са донякъде и външнополитическите ни партньори.

 

Плахият оптимизъм, който лъха от някои от първите действия на правителството не е достатъчен, за да се омаловажи фактът, че все още като че ли липсва посока на промяната. Тя все така си остава нещо принципно и метафорично, но трудно осезаемо. Усилията за радикални реформи се свеждат до зрелищни публични прояви, подобни на визитата на премиера Петков при главния прокурор, но няма усещане, още по-малко реални действия, за следване на последователна политическа линия. По този начин кабинетът рискува да изгуби генерираната инерция от крехката изборна подкрепа във второстепенни, всекидневни управленски проблеми, отколкото да предприеме реални дълбочинни реформи, заяви Стефанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3170 |17.02.2022 ”Алфа рисърч”: Доверието към кабинета ”Петков” остава високо, но расте и скептицизмът . 13| 3092 |10.02.2022 Любомир Аламанов: Чуя ли ”социалист” и ”борба със спекула” заедно, чувам тропота на червените ескадрони . 4| 2886 |10.02.2022 В бюджета нещата се бият - няма реформа и яснота, смята Любомир Дацов . 3| 3125 |08.02.2022 Любомир Аламанов: Независимостта на прокуратурата се изроди, работи като ПР агенция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads