Реклама / Ads
3| 3639 |16.11.2021 НОВИНИ

Любомир Стефанов: Разписката ще приседне на онзи, който не разбере, че картбланшът е много краткосрочен

.
Любомир Стефанов Източник: БГНЕС
Разписката ще приседне на този, който не успее да разбере, че отговорността е много сериозна, балансът е много крехък и картбланшът е много краткосрочен“, категоричен е преподавателят. Това коментира в ефира на БНР политологът Любомир Стефанов.
 

„Тази избирателна активност е големият шамар, голямата ръчна спирачка на всякакви опити за продължаване на промяната“, смята той. Според него имаме поредните пирови победители в изборите.

 

„Практически повече от половината, да не казвам двете трети от българските граждани, които имат право на глас, са индеферентни към предлаганията на политическия пазар. Затова казвам „пирова победа“, тъй като това е абсолютно изкривяване на реалната представителност в България. И когато ПП твърдят, че имат магистрален картбланш, когато президентът Радев твърди, че има императив за продължаване на нещо, нека бъдат така добри да си спомнят, че числото, което е одобрило това, е по-малко от една трета от българските граждани. Защото ПП имат 26%, но са гласували само 39% от всички“, коментира още Стефанов.

 

„Сметката в този парламентарен ребус минава през участието на всички обозначени, самоидентифицирали се или припознати за носители, символи или спомоществователи на промяната“, коментира той.


„Шумът от подадените оставки е донякъде очакван, а неподадените ще бъдат отново обект на премисляне, предъвкване и накрая добре познатият стар рефрен – партията зависи, партията е в трудни времена, трябва да се събираме, а не да се разделяме и така бодро напред. В единия случай – дами и господа, а в другия – другари и другарки“, посочи още политологът. 

 

„Резултатът на БСП е граничен да стане едноцифрен“, отбеляза Стефанов по повод оставката на председателя на предизборния щаб на левицата Кристиан Вигенин.

Любомир Стефанов е на мнение, че оставката на Христо Иванов е очаквана, а в поведението на ДБ и „Да, България“ шизофренията е надделяла.


„Между желанието да бъдат част от промяната, да бъдат идентифицирани и обозначени като надежден партньор и желанието им да имат като национално отговорна представителна партия собствена президентска кандидатура“, каза още Стефанов.

 

Относно извиненията на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Лозан Панов за президент, политологът изтъкна, че това е прецедент и се превръща в маркер за „специфичното българско налудно поведение по време на избори“.


„В случая ми се струва най-малкото неуважително, първо към собствената представа на тези хора, които се самоотричат, и второ – начинът, по който се обръщат към буквално довчерашния си лидер на кампания.“

 

Домораслият ни национализъм избива по-скоро в консервативен шовинизъм, подчерта Любомир Стефанов. Той прогнозира, че ще станем свидетели на качествени промени в патриотичното пространство.

 

Предстои да видим доколко „Възраждане“ са плод на ниската избирателна активност, позволила им в рамките на 120 хиляди гласа да влязат в парламента, смята Стефанов.

 

„Искам да видя как ще се държат, за да видим каква част от българското общество всъщност реално ги подкрепя, и от това мълчаливо мнозинство, което не гласува. В крайна сметка да видим те националисти ли са, християн-популисти ли са, някакъв особен род шовинисти ли са. Засега въпреки балканския лев на техните хоругви не смятам, че национализъм е повече от парадираща фасада при тях.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2975 |11.11.2021 Доц. Любомир Киров: COVID зоните са неуспех, безплатните лекарства са пиар акция . 32| 3707 |07.11.2021 Любомир Аламанов: Продаването на фалшиви сертификати е гнусно престъпление . 0| 6500 |16.10.2021 Почина изтъкнатият военен журналист, офицерът от запаса полковник Любомир Михайлов . 2| 4967 |14.10.2021 Руслан Стефанов: Планът за възстановяване е бил оставен „да изгасне“ от правителството на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads