Реклама / Ads
0| 2923 |02.04.2023 НОВИНИ

Любопитни факти около изборите

.
В Цариброд - изборна опашка
Много са любопитните факти от изборите за 49-ия парламент. В Пловдив председател на секционна комисия е установено, че е неграмотен. Има сигнали за нарушение на правилата. Гласуват столетници.
 

Куриозен случай в Пловдив - председател на секционна избирателна комисия не може да чете и пише. Това е областта с най-слаба избирателна активност. В секция № 30 в пловдивския квартал "Столипиново" в училище "Найден Геров" рано тази сутрин на работа постъпва цялата СИК с председател, който е неграмотен - не може да чете и да пише на български. Въпреки това обаче, няколко часа докато неговите колеги и избиратели забележат това, той е останал да работи в секцията. След като установяват проблема, членове на комисията подават сигнал до РИК-Пловдив и от там веднага реагират и сменят въпросния човек.

 

В Асеновград е възникнал скандал между членове на СИК, а един е подал сигнал срещу друг затова, че той наблюдава с лице към машината как хората гласуват и дава инструкции на избирателите на чужд език.

 

Мъж във секция във Френската гимназия в Пловдив е влязъл в спор с комисията, защото е гласувал погрешно и е скъсал бюлетината си.


Опашки на изборите в Цариброд. По списък право на глас имат само 83-ма души. До преди няколко часа гласувалите са над 1000.


15 столетници имат право на глас в област Велико Търново. Над 204 000 души са имащите право на глас. 15 от тях са столетници. 1091 са младежите, които за първи път ще гласуват.

 

Необичаен случай в кърджалийското село Калинка. Хората гласуват в секция, която се намира в частен имот. Секционната комисия в селото използва къщата не за първи път. Село Калинка се намира на 2-3 км от Кърджали. На тези избори тук работи секция, която е направена по всички правила, но се намира в къща, която е частна собственост. Къщата с №27 принадлежи на български изселник, който живее в Бурса. Той си идвал веднъж годишно и затова е дал съгласие в къщата му да работи изборната секция. В избирателния списък има записани 418 гласоподаватели и над 80 души от тях вече са гласували. Всички в селото знаят къде се намира къщата, а тя е избрана с решение на общинското ръководство в Кърджали, защото няма обществена сграда, в която да бъде организиран изборния ден. Няма и кметство, няма и магазин, но пък има легитимна секциТ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2801 |31.03.2023 ОЛАФ и българските власти са иззели около 11 тона забранени пестициди . 2| 3044 |30.03.2023 Цената на газа през април ще бъде около 98 лв. . 3| 3035 |27.03.2023 Животновъди: Около 30 лева се очаква да стигне цената на агнешкото за Великден . 1| 3060 |24.03.2023 България ще получава около 1 млрд. куб. метра газ от терминала в Александруполис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads