Реклама / Ads

25| 4898 |07.11.2012 НОВИНИ

Лютви Местан: Общият прочит на историята е задължителен

.
Общият прочит на историята не означава подмяна на историята, не означава отричане на историята, а обратното – немитологичен, истински прочит на историята, който да търси истината за историческите събития. Това каза в пленарна зала зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, който представи декларация на по повод изказването на Ахмед Доган в Кърджали.

Истерията след коментарите на Ахмед Доган по темата подсказват същинската цел, която стои и зад декларацията на ГЕРБ, и зад парламентарни инициативи за петиция, подписка и т.н. Изглежда имате проблем с политическите си ресурси и ви трябва нова енергия да заредите поизхабените си политически батерии. Само че ДПС не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия”, заяви Местан. 

 

Не само Балканската война, а която и да е война, е не само държавно-политически, но е и нравствено-психологически проблем от гледна точка на човешкото измерение на войната.  По думите на Местан във Вардарска Македония още от есента на 1912 г. сръбските окупационни власти подлагат на натиск местните българи да се обявят за сърби. 

 

Управлението, установено от ВМРО в Охрид и други градове е разтурено, много дейци на революционната организация са арестувани или убити. На гонение са подложени и екзархийските свещеници и българските учители, на чието място идват сръбски. Гърците в Югозападна Македония провеждат аналогична политика спрямо местните българи. Десетки хиляди българи напускат местата, където са се родили, и тръгват след Българската армия. „Някой ще отрече ли, че тези действия срещу етническите българи са политика на асимилация и етническо прочистване. Можем ли да си позволим избирателност”?, попита депутатът от ДПС.

 

 Жестокостта е жестокост, трагизмът е трагизъм, само когато се отнася за другите, а не за нас. Затова тезата ни, че има необходимост от общ прочит на Балканската война е желязно аргументирана. Това е теза и на редица учени”, каза Местан. 

 

Вие прибягвате до елементарния трик да замените израза „общ прочит” с „нов прочит” на историята, за да разгърнете тази анти-ДПС истерия, на която сме свидетели. Има огромна разлика между общия прочит на историята и новия прочит на историята, за който говорите вие, и за който не сте чули нито председателя на ДПС, нито който и да било народен представител от ДПС.

 

Общият прочит на историята е задължителен, както за интегритета на съвременното ни гражданско общество, така е и задължително условие за да могат всички балкански народи да имат своята обща, градивна, геостратегическа перспектива”, посочи Лютви Местан.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 138| 6268 |04.09.2012 Лютви Местан: Разпускане на парламента и избори веднага! . 35| 5408 |02.11.2011 Б. Борисов искал политиците да изглеждат като Лютви Местан . 19| 4659 |02.11.2011 Л. Местан: ДПС за пореден път печели избори . 51| 4924 |28.09.2011 Местан: Правителството пусна улицата да наказва
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ