Реклама / Ads
3| 4116 |12.05.2015 НОВИНИ

Местан кастри ЕС, че затваря порти за Западните Балкани

.
Страните от Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани в ЕС колкото е възможно по-бързо, защото това е единствената гаранция, че няма да ескалират конфликти, смята лидерът на ДПС Лютви Местан.Коментарът му дойде след престрелката в Куманово преди дни, при която беше разбита терористична група.
 
"Ще предложа ние, либералите, да инициираме нова концепция за ускорена интеграция главно на Западните Балкани като най-надеждна реакция на риска да не се събудят заспалите конфликти и да не бъдем изправени пред такива трагични, дори драматични ситуации, каквито днес изживява Македония в Куманово", коментира Местан.

Според него решения за налагане на мораториум за разширяване и за отмяната му не бива да се взимат заради управлението на дадена страна.

"Интеграцията е заради обществата на тези млади демокрации и този регион не трябва да стои в сивата зона между Запада и Изтока, Западните Балкани трябва да станат част от общото немиграционно поле“, настоя той.

В същото време Местан отново използва повода, за да припомни за българския етнически модел, изграден с активното участие на ДПС, който е алтернатива на граждански конфликти.

Лидерът на движението обяви, че ще остави без коментар твърдението на Радан Кънев от РБ, че именно „Лютви Местан ни тласка към този провален в Македония етнически модел, който позволява на корумпирани лидери да се бетонират в политиката“.

Според него такива "изстъпления“ на РБ не бива да се взимат насериозно, както и тези на ПФ, защото им се губи базовата компетентност.

„Нелепо е да се твърди, че в Македония се е провалил именно българският етнически модел. Не е така. Македония нямаше да има тези проблеми днес, ако там се беше разгърнал българският етнически модел“, настоя той.

Местан смята, че казаното от Радан Кънев трудно може да се възприеме като отговорна политическа позиция.

Относно критиката на реформатора, че ДПС е обявило война на РБ заради реформите, лидерът на движението повдигна рамене и коментира: „Аз не виждам реформи от страна на РБ, как да воювам с отсъстващите реформи“.

„ДПС се разграничава решително от едни много странни гласове, които от вчера насам се чуват за бъдещето на Македония. ДПС категорично осъжда внушенията за разрушаване на териториалната цялост на Македония. Ние сме за суверенна Македония, която да се развива като демократична държава, в която ще се развиват правата на всички малцинства“, подчерта още Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4873 |07.05.2015 200 лв. глоба за Местан за агитация на турски . 3| 4565 |06.05.2015 Затварят бащата-убиец на Ани на о. Корфу . 1| 4404 |05.05.2015 Затварят локалното на Околовръстното за 6 май . 2| 4661 |18.04.2015 Затварят обходния маршрут към ГКПП Кулата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads