Реклама / Ads
0| 3369 |11.03.2022 НОВИНИ

Лорер: С бързи крачки Русия върви към икономика от 80-те години

.
Даниел Лорер Източник: стопкадър, Нова телевизия
Русия отдавна не е най-важният търговски партньор на България. Единственото важно нещо, което внасяме от там са енергоносители. Вероятно след войната руският турист вече няма да е платежоспособен доста дълго време. Русия върви с бързи крачки към икономика от 80-те години. Но това е поправимо. Въпросът с енергоносителите е по-съществен и той е общоевропейски.
 

Това коментира пред Нова телевизия министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Според него войната в Украйна ще тласне Европа към алтернатива.

 

„Когато до нас има война това неминуемо променя всички планове на света. Инфлация ще има и тя ще се успокои, ако изобщо се успокои, към края на годината“, прогнозира той.

 

Министърът коментира одобрената от правителството програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила: „Няма пари на ръка. Украинските бежанци няма да получават директна финансова помощ, 40-те лева, одобрени от правителството, ще получават хотелиерите, които ще настаняват хора за човекоден настаняване плюс изхранване. Те трябва да бъдат юридически лица и ще получават сумите в края на месеца“.

 

„Аз прекарах 3-4 дни в центъра за бежанци във Варна. Гледката е ужасна. Тези хора изглеждат като нас, но са изживели нещо, което ние в Европа мислехме, че е невъзможно - война. Покъртителна гледка беше. Всеки, който има съмнения защо помагаме, препоръчвам да иде и да види тези хора“, добави министърът.

 

„В България нямаме институционален инстинкт и рефлекс как да се справим с големи групи бежанци. Тази война може да приключи и след седмица, ако натискът над Путин се увеличи“, каза още той.

 

Лорер е убеден, че ще има европейска солидарност за всички, тъй като социалният натиск е огромен.

 

„Чака се и решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно украинската валута – тъй като гривната в момента е практически замръзнала – не е отменена, но и никой не знае какъв е курсът“, коментира още министърът.

 

Според него управляващи и опозиция трябва да работят заедно за справянето с последствията от войната. Даниел Лорер беше категоричен, че управленската коалиция върви успешно напред. Той намира действието на тази криза по-скоро оздравително.

 

„Настоящата война на Русия срещу Украйна е изключително предизвикателство за колегите от БСП. За нашите колеги от БСП тази война с Украйна ускорява по-скоро тяхната интеграция към съвременния европейски живот и това е чудесно. Поради това коалицията върви успешно напред”, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3056 |08.03.2022 Министър Лорер: Бизнесът е готов да осигури 200 000 работни места за бежанците от Украйна . 0| 2833 |07.03.2022 Министър Лорер: 7 милиарда лева ще бъдат отделени по програма в подкрепа на бизнеса . 0| 2828 |28.02.2022 Даниел Лорер: Няма опасност от политическа криза . 0| 3703 |27.02.2022 Даниел Лорер: Оставката на един министър няма да свали кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads