Реклама / Ads
7| 5700 |20.05.2017 НОВИНИ

Лозан Панов: Трябва да има орган, който да разследва главния прокурор

.
Лозан Панов Източник: БГНЕС
„Добрата новина е, че премиерът Бойко Борисов се ангажира да има законодателни промени и заяви, че реформата в правосъдието не е свършила”, каза в предаването „Събуди се” Лозан Панов, председател на ВКС.
 

По думите му политиците се борят за това, реформата да има някакво авторство и някой да застане зад нея. „Една реформа няма как да има авторство, тя е за цялото общество”, добави Панов.

 

На въпрос какво според него е дълбочинна съдебна реформа председателят на ВКС отговори, че това означава не само разделянето на Висшия съдебен съвет, но и по начин, който да осигури възможност в двете колегии магистратите да имат мнозинство.

„Друга важна тема е отговорността на главния прокурор. Не става ясно как ще се реализира наказателна отговорност от него и кой орган ще разследва отговорността му”, заяви още Панов.

 

Попитан има ли да дели нещо с главния прокурор Сотир Цацаров, Панов отговори, че това не е личностен проблем. „Такива проблеми са съществували и между предходни председатели на Върховния съд и главния прокурор. Този проблем ще остане и след нас, ако няма решение”, категоричен беше той.

 

„Случаят с ЦУМ е синдром, който ще се повтаря още и още, ако наистина няма законодателни, истински промени в дълбочина, които да регламентират отговорността на главния прокурор.“

 

Според Панов отказът на ВСС да започне проверка за срещата между издателя на в. „Сега“ Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров с посредничеството на бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов е невъзможност и да се състои истински дебат за проблемите в съдебната власт. „Мълчанието на институциите, неглижирането на проблема показва синдром“, смята той.

 

Лозан Панов обясни, че дълбочинна правосъдна реформа означава не само разделяне на ВСС на две, а това да стане по начин, по който двете колегии да имат мнозинство, за да могат да взимат сами решения за своето кариерно развитие. Като друга важна тема посочи тази за отговорността на главния прокурор.

 

На атаките, че има политически амбиции, Лозан Панов отговори така: „Аз съм магистрат, съдия, не съм политик, нямам политически амбиции. Пропагандата, насочена в тази посока, цели точно това – да се размият аргументите“. От думите му, се разбра още, че по време на разговора му с премиера Бойко Борисов вчера е била повдигната „темата с пришиването ми към някого“.

 

„Преди ме пришиваха към Борисов, към ДПС, Радан Кънев, Христо Иванов, Иво Прокопиев. Нека да стане ясно още веднъж – есемесът достатъчно показателно демонстрира връзката Борисов-Панов, ако някой е твърдял, че такава има. За ДПС медиите на Пеевски показват красноречиво и доста красиво дали такава връзка съществува или не. Христо Иванов не съм виждал от две години, Иво Прокопиев не го познавам, Иван Костов съм виждал само по телевизията“, заяви Лозан Панов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5281 |19.05.2017 Лозан Панов: Мимикрия на реформи води до недоверие в правосъдието . 2| 4289 |19.05.2017 Диан Стаматов: Трябват повече камери за изпита на зрелостниците . 1| 4726 |19.05.2017 Шефът на ВКС Лозан Панов отива при Борисов на среща . 3| 4607 |17.05.2017 Лозан Панов отива при премиера Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads