Реклама / Ads
14| 10154 |14.11.2019 НОВИНИ

Лозан Панов и членове на ВСС поискаха нова процедура за избор на главен прокурор /обновена/

.
ВСС
Шефът на ВКС Лозан Панов и съдия Атанаска Дишева от ВСС поискаха да стартира нова процедура за избор на главен прокурор с мотив да се отстранят пороците при избора на обвинител №1. Това предложиха двамата ведната, след като стартира днешното заседание на кадровиците на Темида. Към това предложение по-късно се присъедини и Цветанка Пашкунова и Олга Керелска.
 

Лозан Панов: Президентът изложи мотиви и съображения по един ясен и недвусмислен  начин. Той заяви, че е очаквал състезание между кандидати, а не формална процедура. Напълно споделям критиките. Трябва да стартираме нова процедура за изборна главен прокурор. Президентската институция, чрез неглижирането й, може да се превърне в нотариат. Това обезсмисля действията на президента на Републиката. Така се влияе лошо върху авторитета на институцията. Никой освен него, не се ползва с такава обществена подкрепа. За това предлагам нова процедура за избор на главен прокурор. Няма пречка Иван Гешев да участва в едно истинско състезание.

 

Атанаска Дишева:  Току що беше казано, че имаме дневен ред. Втората точка не съответства нито на нашите правомощия. Не съм съгласна с г-н Панов, че ние не сме длъжни да обсъдим мотивите на президента. Днес трябва да решим как следва да процедираме. Конституцията не казва как да процедира ВСС. Факт е, че два органа имат правомощия за назначаване на главен прокурор-ВСС и президента.  Тези два органа имат поделена компетентност. Конституцията не е регламентирала кой от двата органа има по-голяма тежест в тази процедура.  Прегласуването лишава президента от власт, каквато му е предоставено по Конституция. Президентът олицетворява единствено на нацията и олицетворява народа, избран с много повече гласове от управляващата партия. За да има смисъл ветото на президента, трябва да се зачете неговата власт. За да се осигури действителността на тази власт, единственият начин е да се прекрати започнатата процедура за главен прокурор и да се открие нова процедура.

 

Цветанка Пашкунова: След отказа на президента ние трябва да вземе решение как да продължим по-нататък-дали да направим повторно предложение или да открием нова процедура за избор на главен прокурор.. това е решение на КС от 2002 г. Ние няма как да неглижираме съображенията на президента. Макар формално да е спазена процедурата, тя създаде съмнения в нейната легитимност. Това обосновава искане за повторно извършване на процедура за избор на главен прокурор. Тази фигура следва да се ползва с широко обществено доверие.

 

Олга Керелска: Ние няма какво да прекратяваме и да продължаваме, а трябва да започнем отново процедурата. И трябва да сме сигурни, че не е допусната политическа намеса в този избор.  Ако не постави този въпрос сега, не виждам кога бихме ги поставили. Процедурата сега е формална и не изпълва съдържанието на закона. Трябва да има гаранции политическите сили да не се намесват в този избор.

 

Сотир Цацаров:  Мотиви в указа на президента няма. Този указ не съдържа мотиви. Това не омаловажава казаното от президента. Той направи обръщение. Никой не неглижира  казаното от Румен Радев. Всеки от нас трябва да претегли „за“ и „против“. Има публична позиция на президента и тя трябва да се вземе предвид от всеки от нас.

Сега опираме до това дали да отрием нова процедура или настоящата да продължи. Предлагам ВСС са гласува как да продължи оттук нататък.

 

Дишева отново поиска думата: Обяснение, обръщение, мотиви, изказване. Все едно как ще наречем думите на Радев. Важното е да бъдат чути и едно гласуване ще покаже дали те са чути. Нека да се даде възможност всички да дадат становища. Дали указът на президента има или няма мотиви. Няма мотиви в указа, но президентът заяви, че това, което прави, е да мотивира своя указ. И изрично го насочи към ВСС. Цитатът е: „Обръщам се най-вече към ВСС“. Нека не спекулираме, че указът няма мотиви.  Това означава, че ние ще си скрием главите от казаното от президента.

 


.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4896 |13.11.2019 Велислав Величков пред Фрог: Може да има натиск върху членовете на ВСС заради Гешев . 1| 4171 |13.11.2019 16 членове на ръководството на БСП-Варна твърдят, че няма решение за искане на оставки . 19| 5514 |10.11.2019 Доц. Георги Лозанов: Смяташе се, че падането на комунизма поражда демокрация... . 1| 4901 |07.11.2019 Иво Христов е сред новите членове на научния панел към Европейския парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads