Реклама / Ads
9| 4990 |11.07.2008 НОВИНИ

Д. Луджев: Некадърност в армията доведе до взрива

.
Администрацията ни e непригодна, както и при усвояването на евросредствата, твърди ексминистърът на отбраната Д. Луджев, по чието време бил приет план за съкращаване на военните складове и на запасите с боеприпаси.
 

 

Съхраняването на голямо количество боеприпаси в страната е свързано със сигурността на страната, затова е национален въпрос и трябва да е предмет на разглеждане на правителството, президента и Министерството на отбраната, обяви по НТВ Димитър Луджев, ексминистър на отбраната от правителството на Филип Димитров. Огромните количества боеприпаси били безотговорност на българското правителство.

По време на неговото управление военното министерство приело план за съкращаване на военните складове и на запасите с боеприпаси. Тогава за първи път се поставил въпросът за утилизацията на боеприпасите ни, сам Луджев издал заповед за утилизация във военния завод в Лясковец. По-късно обаче контролът по снаряжението бил прехвърлен към Генералния щаб на БА.

Към 2001 г. ГЩ отново пак начертал план за утилизация, но не било намерено финансиране. Търговията с боеприпаси останала политика на Министерството на отбраната. Според Луджев сделките ставали основно в дирекциите и структурите на МО, но често при тях липсвали нормални и прозрачни механизми. Според него на година – две трябвало да се реши въпросът с имотите на армията. КСНС при президента трябвало да оформи рамката на проблемите в армията, да определи срока, в който институциите трябва да извършват всички действия за ликвидирането на 43,5 тона излишни боеприпаси.

По повод взрива в Челопечене Луджев обяви, че администрацията ни се оказва обаче непригодна, както и при усвояването на евросредствата.  – с тези думи Луджев си обясни случилото се във военния склад в Челопечене. Според него в армията има некадърност, довела до взрива.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4621 |07.05.2008 ЦСКА продаден, Батков уволни Наско Сираков и Стоилов, отиват на Армията . 8| 6751 |03.05.2008 Кристалина Георгиева: Поскъпването на храните в света ще доведе туристи у нас . 18| 6074 |11.04.2008 Бойни пилоти масово изоставят армията . 0| 4766 |11.04.2008 Бойни пилоти масово изоставят армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads