Реклама / Ads
6| 4735 |02.02.2015 НОВИНИ

Лукарски оптимист за взаимоотношенията България-Русия

.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски Източник: Булфото
Взаимоотношенията между България и Русия относно „Южен поток” няма да се отразят на стокообмена и на търговския оборот между двете страни.
 
Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, по време на пресконференция. Той обясни, че миналата седмица е имал среща с посланика на Руската федерация Юрий Исаков, от когото е получил пълно уверение, че ще бъде направено всичко възможно добрите и стари нива на традиционния износ на български стоки за руския пазар да се възобновят.

Проблематиката на „Южен поток" е била съществена част от разговора им, като повод за него са и данните, че през последните 3-4 години се отчита около 15% спад в стокообмена между страната ни и Русия. Виновник за този спад са и санкциите на ЕС към Русия заради Украйна.

Икономическият ни министър обаче е оптимист по въпроса и дори мисли, че тази година ще бъде силна за българо-руските търговски взаимоотношения.

В началото на третия месец на кабинета „Борисов 2" министърът на икономиката Божидар Лукарски реши да представи на пресконференция политическия си екип и да очертае приоритетите на министерството.

За международната търговия и търговските представителства на страната ни ще отговаря зам.-министър Любен Петров, а насърчаването на инвестиции е поверено в ръцете на другия зам.-министър - Даниела Везиева.

Министър Лукарски си е написал и топ 5 на приоритетите и задачите, които трябва да изпълни в посока развитие на икономиката ни. На първо място в класацията е подобряването на бизнес средата у нас, като за това ще помогне въвеждането на електронно участие в обществени поръчки.

В този приоритет е включено и оптимизирането на администрацията на ведомството, като задачата им е до март 2016 г. по-голямата част от услугите на Министерство на икономиката да станат електронни. „Ще се опитаме да постигнем тази цел още до края на 2015 г.", обеща министърът на икономиката.

Друга цел на икономическото министерство е и облекчаването на условията при започване на бизнес, което ще се изразява най-вече в съкращаване на сроковете за различни процедури. От думите на министър Лукарски стана ясно още, че кабинетът „Борисов 2" ще дава втори шанс на фалирали предприемачи, като им отпусне три години за погасяване на задълженията.

Приоритет номер 2 в списъка на Лукарски е насърчаването на малкия и среден бизнес у нас, като ще бъде оказвана и административна подкрепа за излизане на родни фирми на външните пазари.

На трето място министърът на икономиката е записал максималното и прозрачно усвояване на европейските средства. Божидар Лукарски обясни, че Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" за новия програмен период вече е изпратена за одобрение в Европейската комисия, а по нея за развитие на бизнеса у нас ще бъдат отпуснати близо 1,4 млрд. евро.

Насърчаването на инвестициите в сектори с висока добавена стойност е четвъртата задача на икономическото министерство. В този приоритет специално място намират иновативните фирми, както и дългоочакваният „София Тех Парк".

Под номер 5 министър Лукарски посочи работата в посока създаване на адекватна връзка между образованието, бизнеса и пазара на труда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7347 |28.01.2015 Жената до Лукарски предлага реформи в ДАБЧ; основава "България без граници" . 8| 5251 |26.01.2015 Туk и сега: Изгората на Лукарски пише писмо до медиите . 1| 5139 |21.01.2015 Навалица от кандидати за ДАБЧ, гаджето на Лукарски не е сред тях . 37| 5215 |19.01.2015 Лукарски: Губим от руските санкции, но няма да се дадем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads