Реклама / Ads
0| 3421 |07.04.2022 НОВИНИ

Лукашенко наруши забраната на Путин, нарече „специалната операция“ в Украйна „война“

.
Александър Лукашенко, Владимир Путин
За първи път президентът на Беларус Александър Лукашенко, съюзник на Русия, нарече „специалната операция“ на Руската федерация в Украйна. Освен това той поиска да участва в преговорите между Киев и Москва, предаде Франс прес.
 

Русия нарича инвазията си „специална военна операция“ и забрани, включително на медиите, използването на термините „война“ и „нашествие“. В противен случай провинилите се могат да получат тежки присъди.

 

Видимо недоволен от факта, че не участва във водените между Москва и Киев преговори, беларуският президент, който предостави своята територия на руската армия, настоя да участва в този процес.

 

„Разглеждаме това като война точно пред прага на нашата страна. И тя има сериозно отражение върху ситуацията в Беларус. Затова не трябва да има споразумение зад гърба на Беларус“, заяви той на заседание на своя съвет за сигурност, цитиран от БТА.

 

Според Александър Лукашенко Русия „разбира“ тази позиция, но не и Западът, който прекъсна почти всякакви отношения с Минск заради масовите репресии на вътрешната опозиция и съюза му с Москва.

 

Украйна не иска беларуски представители на масата за преговори, защото страната позволи на руската армия да започне офанзивата си срещу Киев от нейна територия, припомня АФП. Русия не е казвала, че иска да включи Минск в преговорите. Лукашенко винаги се стреми да бъде третиран като равен от Москва. Беларуският президент се колебае между Запада и Кремъл от повече от две десетилетия.

 

По думите на Лукашенко след „войната ще дойде време за възстановяване“. Според него обаче тогава Западът ще лиши Украйна от нейните богатства.

 

„Трябва да търсите щастието сред своите. Казвам го отдавна, трите славянски народа (руснаци, беларуси и украинци) трябва, предвид случващото се по света, да седнат на масата и да се разберат. Като равни“, подчерта той.

 

Беларус беше подложен на тежки икономически санкции заради ролята си в руската офанзива. Те засегнаха беларуската икономика, която вече е изключително зависима от Русия и е задушавана от предишни серии западни санкции, припомня АФП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5803 |22.03.2022 Лукашенко втрещи японци с думи за здравето на Путин: ”По-жив от всички живи” . 0| 3233 |17.03.2022 Лукашенко: Условията на Кремъл са приемливи и Киев трябва да приеме . 0| 3946 |15.03.2022 Лукашенко: Украйна ни стреля с ракети, но засега ще търпим. Ако отговорим, всички ще го усетят . 0| 3214 |14.03.2022 Facebook забрани на потребители да искат главите на Путин и Лукашенко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads