Реклама / Ads
0| 2948 |22.07.2022 НОВИНИ

Лукашенко призна: Беларус е авторитарна държава, но не съм диктатор

.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко призна в четвъртък управлява авторитарна държава, но отрече той самият да е диктатор. Лукашенко категорично заяви, че в неговата изолирана държава няма политически затворници.
 

"Да, нашата система на власт е по-твърда. Дори не изключвам думата „авторитарна“, каза Лукашенко пред Агенция "Франс прес" в ексклузивно интервю в столицата Минск.


"Не съм толкова дивак, колкото си мислите", заяви Лукашенко.


Беларуската правозащитна организация Viasna казва, че в момента в страната има 1259 политически затворници.


Но Лукашенко отхвърли "приказките за стотици" за задържани хора и заяви, че "никой от опозицията" в момента не е държан зад решетките. 


Бившият съветски директор на държавна ферма, който управлява Беларус от 1994 г., се опита да представи всяка опозиция срещу неговото управление като подкрепян от Запада заговор.


Той критикува беларусите, които участваха в исторически протести срещу спорното му преизбиране през 2020 г.


"Тези хора говориха срещу държавата. Не срещу властите - срещу държавата и собствената си нация", каза той.


67-годишният лидер потуши демонстрациите с помощта на руския съюзник президент Владимир Путин. Ключови протестни лидери сега са или в затвора, или в изгнание.

 

"Дори не си спомням дали тези видни бандити, които вдигнаха този метеж, са в затвора. Може би един-двама са осъдени", допълни беларуският президент. 


Запитан дали след 28 години има планове да се оттегли, беларуският президент не даде ясен отговор. Вместо това Лукашенко заяви, че ако се беше отказал от властта през 2020 г., "в Беларус днес щеше да е по-лошо, отколкото в Украйна“.


Той също така се опита да се представи като добродушен лидер, като каза, че макар Беларус да има "строга дисциплина“, той има предвид само интересите на хората.


Информацията в Беларус е строго контролирана и властите насърчават изключително положителния образ на Лукашенко. Сред онези, които избягаха от Беларус през 2020 г., е Светлана Тихановская, новак в политиката, която се кандидатира срещу Лукашенко на изборите през август 2020 г. на мястото на своя осъден съпруг.


Сега тя ръководи беларуската опозиция от изгнание в съседна Литва, докато съпругът й Сергей Тихановски излежава 18 години затвор по политически мотивирани обвинения, които според поддръжниците й са политически мотивирани.


Беларус шокира света миналата година, когато принуди полет на Ryanair, пътуващ от Гърция за Литва, да кацне в Минск, за да арестува дисидентския журналист на борда Роман Протасевич.


Минск заяви за бомбена заплаха, но авиационната агенция на ООН обвини служители на Беларус за "незаконното" отклоняване.


Протасевич беше арестуван и по-късно призна, че е планирал антиправителствени протести, като както опозицията, така и роднините му казаха, че е бил принуден.


27-годишният Протасевич в момента е под домашен арест в очакване на процес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3748 |20.07.2022 2 г. по-късно Гешев призна: Рейдът на “Дондуков 2” е бил непремерен . 0| 3632 |18.07.2022 Предприемач: На кръстопът сме - или на Запад, или заприличваме на Беларус и Молдова . 0| 2991 |12.07.2022 Лукашенко тръби пред военни: Западът се готви да нападне Русия . 0| 3182 |11.07.2022 Путин и Лукашенко щели да отговорят на блокадата над Калининград, но не казаха как

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads