Реклама / Ads
0| 2867 |06.09.2022 НОВИНИ

МААЕ иска постоянна зона за сигурност около АЕЦ „Запорожие“

.
Източник: БГНЕС
За незабавно създаване на зона за ядрена безопасност и сигурност около Запорожката АЕЦ се обявиха в свой доклад от Международната агенция за атомна енергия. Документът бе представен преди минути пред Съвета за сигурност на ООН и съдържа заключенията на МААЕ след инспекцията им на място от миналата седмица.
 

В доклада се посочва още, че има спешна нужда от временно действащи мерки за предотвратяване на ядрена авария, произтичаща от нанесени физически щети, причинени от военни средства.

 

Според МААЕ украинският персонал, работещ в Запорожката АЕЦ, намираща се под руска военна окупация, е под постоянен висок стрес и натиск, особено заради ограничения персонал на централата.

 

Създадената там неустойчива ситуация може да доведе до увеличаване на риска от човешка грешка, които да доведат до последици за ядрената безопасност.

 

Препоръката на ядрената агенция е да бъде възстановена подходящата работна среда в обекта, включително и подкрепа за семействата на оперативния персонал.

 

По-рано, преди да представят доклада си, от ядрения надзорен орган на ООН обявиха, че Запорожката АЕЦ разполага с достатъчно електричество, за да работи безопасно и отново ще бъде свързана към мрежата след възстановяване на резервното захранване.

 

Оттам допълниха, че резервният електропровод на централата е бил прекъснат, за да се потуши пожар, но самият проводник не е повреден и ще бъде включен отново.

 

Миналата седмица за инспекция в централата пристигнаха експерти от ядрената агенция. Ръководителят на МААЕ тогава обяви, че заради чести обстрелвания през последните седмици физическата цялост на контролираната от Москва Запорожка АЕЦ в Южна Украйна е била нарушавана няколко пъти. Двама специалисти от Международната агенция остават на постоянна мисия в централата.

 

Москва и Киев от месеци се обвиняват за атаки на централата, в която вчера последният реактор отново беше изключен.

 

Днес руското министерство на отбраната заяви, че снаряди, изстреляни от украинска страна, са паднали и на територията на украинската атомна централа „Запорожие“, като един от тях се е взривил близо до един от блоковете на централата. Няма реакция и от украинска страна на тези твърдения.

 

Вчера украинският президент Володимир Зеленски предупреди за близка радиационна катастрофа и обвини Русия, че отново е изложила на риск ядрения обект заради изключването на последния работещ реактор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2754 |06.09.2022 България не е поискала помощ от ЕС заради наводненията . 0| 2772 |05.09.2022 Иван Таков: Искането на държавата да придобие ”Топлофикация” има резон само срещу ясни гаранции за софиянци . 0| 7737 |05.09.2022 Аламанов: Хората не искат някой нов бащица с твърда ръка да поеме кормилото . 0| 2901 |05.09.2022 Боряна Димитрова: Може да попаднем в хипотезата на ниска избирателна активност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads