Реклама / Ads
5| 3213 |16.03.2021 НОВИНИ

Д-р Маджаров: Руска рулетка е да не си боледувал и да имаш много контакти в момента

.
д-р Иван Маджаров, председател на БЛС Източник: БГНЕС
Руска рулетка играят хората, които имат много контакти в разгара на нова вълна на COVID-19, а нямат имунитет срещу инфекцията. Това коментира пред Българската национална телевизия д-р Иван Маджаров от Българския лекарски съюз.
 

Той обаче прогнозира - след около 2-3 би трябвало да тръгнем в обратна посока. Това коментира и вчера друг здравен експерт - оц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.


Маджаров коментира и казуса с ваксината на AstraZeneca и случаите на починали хора или необичайни странични ефекти, свързани с препарата. До този момент официални доказателства за връзката няма, от Европейската агенция по лекарствата проверяват данните, а някои държави взеха решение превантивно да преустановят прилагането на ваксината. Очаква се ЕМА да излезе със становище до няколко дни. Маджаров обаче посочи - решението за спирането на ваксинация с AstraZeneca у нас не е базирано на науката, а е по-скоро под натиска на общественото мнение.


“Няма лекарствено лечение, което да е абсолютно на 100% сигурно. Няма лечебно вещество, което да няма никакви странични ефекти. Ако ние продължим по този начин и всяка една странична реакция е повод за спиране на ваксинацията, ще се ваксинираме 10 години”, посочи още Маджаров. 


Той подчерта, че смъртните случаи на пациенти с COVID-19 не са заради ваксината.


“Всеки човешки организъм е една малка вселена и 99% от организмите реагират по един начин, но има и такива, които реагират по други начин на ваксината”, обясни Маджаров.


По думите на медика легловата база в болниците у нас в момента не е изчерпана и не се наблюдава натискът, под който са били лечебните заведения през есента на миналата година. 


“България има над 50 000 легла и трябва да се молим да не достигнем тяхната заетост на 100%. Тогава категорично щели да останат пациенти извън болниците”, обясни Маджаров като допълни, че тази перспектива не е реална.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 3621 |13.03.2021 Борисов: Одобри ли ЕС руската ваксина, България ще поръча и от нея . 23| 3967 |09.03.2021 Кремъл поиска ЕМА да се извини след ”Руската рулетка” . 48| 4426 |08.03.2021 ЕМА: Държавите в ЕС играят ”Руска рулетка” със ”Спутник V” . 18| 3254 |05.03.2021 Учен: Отдавна трябваше да се опитаме да закупим от руската ваксина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads