Реклама / Ads
26| 5142 |20.02.2015 НОВИНИ

Мая Манолова: С "Атака" сме под един дълг

.
Мая Манолова
Ние с „Атака” не сме под едно знаме, ние сме под един дълг, Вие сте под този дълг, както и всички граждани.
 

Това заяви депутатът от БСП Мая Манолова в тв предаването „Лице в лице” по bTV по повод протеста срещу новия заем от 16 млрд. лева, който събра социалистите и хората на Волен Сидеров.Тя подчерта, че при организацията на митинга единствените лично поканени са били „Протестна мрежа” – заради демонстрациите им срещу изтегления от Пламен Орешарски заем през 2013 г. Активистите обаче не дошли.

 

„Аз съм попадала на един площад с различни хора, включително и с хора, които са протестирали срещу нашето управление”, подчерта Мая Манолова, която анонсира следващ протест в понеделник в Русе.

 

Тя представи данни от Министерството на финансите, според които през тази година трябва да се изплатят 4.6 млрд. лева, през 2016 г. – 200 млн. лева, а през 2017 г. падежират още 2 млрд. лева.

 

По отношение на обясненията на Владислав Горанов, че новият заем ще покрие и дефицитите през следващите години, Мая Манолова посочи, че заложеният дефицит за 2015 г. е 2.5 млрд. лева, които могат да бъдат финансирани от резерва, който е около 7 млрд. лева.

 

С уговорката, че става дума за прогнозни данни, тя посочи, че през 2016 г. и 2017 г. държавата ще е „на червено” с по около 2 млрд. лева.

 

Така, според общата сметка на БСП, трябва да се попълни дупка в размер на само 10.8 млрд. лева, без да се включват 1 млрд. лева, дадени на ПИБ и 2 млрд. за Фонда за гарантиране на депозитите, които ще се върнат в държавата.

 

„Тези пари ще бъдат изхарчени от правителството на Бойко Борисов, за да си купи политическо безгрижие”, категорична беше Манолова, според която парите трябва да дойдат за местните избори. Според „червения” депутат, политическото послание е че „реформи правителството на Бойко Борисов няма да прави”.

 

Тя напомни, че самият Владислав Горанов не е казал, че заемът ще се използва за друго освен за рефинансиране на стар дълг и покриване на дефицити, като до момента не е обяснил от парламентарната трибуна защо иска парламентът да му гласува 16 млрд. лева. Народният представител изрази мнение, че в парламента ще се открие „емисия на депутатски гласове” на борсата, която ще затвори с гласуването на текстовете.

 

Манолова коментира и темата за санирането. Тя посочи, че не е против идеята, но трябва хората с доходи над средните да имат самоучастие, за да може тези в бедстващите райони да получат покрив над главите си. Тя напомни и че санирането всъщност не е безплатно - за него ще се тегли още 1 млрд. лева заем.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4507 |19.02.2015 Депутатите без единна позиция за Украйна . 18| 4281 |19.02.2015 "Атака" атакува кворума в парламента . 15| 4788 |18.02.2015 Манолова: Владислав Горанов иска да изяде нашата пица . 5| 4911 |15.02.2015 Стоилов: Моделът на управление е един, персоните се сменят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads