Реклама / Ads
3| 4711 |02.10.2018 НОВИНИ

Мая Манолова: Излъгаха майките, в предложения закон има "нула" реформа

.
Мая Манолова
Не мога да си позволя да се откажа. Не мога да проявявам слабост, защото съм институция. Като гражданин стоя зад майките. Това каза омбудсманът Мая Манолова по НТВ.
 

Ситуацията вчера изглеждаше драматично. Жените се борят за децата си от 7 години. От 1 юни са на палатка. Чинно участваха във всички работни групи. Поети бяха конкретни ангажименти към тях. Вчера, когато властта обеща, че ще се приемат трите закона на първо четене, не стига, че не беше вкаран нито един закон, но законът за хора с увреждания беше изпразнен от съдържание, нещо не се променя. Престъпно отношение е да се твърди, че в този проект има реформа.

 

Става дума за финансова подкрепа. Сега я получават за транспорт, за достъп до информационна среда и т. н. Сега тази помощ ще се дава в пари и ще бъде по-висока. Това е добре, макар да е мизерно като размер. Тези хора живеят трудно. Но това не е реформа. Те трябва да могат да реализират правата си. С малко повече пари проблемите не се решават. На тях им обещаха закон за личната помощ. Те имат нужда от асистент, за да могат майките да работя. Трябва да има дневни центрове или специализирани училища. Майките настояват за здравни и пенсионни осигуровки, ако се наложи да останат вкъщи и  да гледат децата си.

 

Помощните средства и медицинските изделия са важни. В момента те получават пари, които не стигат до никъде. Не са съобразени с персоналните им нужди. Изпратиха ни проект, в който реформата беше извадена. Абсолютно нищо нямаше в него. Нула.

 

Тези жени бяха пред парламента, когато депутатите почиваха. Те участваха в работните групи. В един момент, в съгласувателна процедура, основно финансовото министерство е предявило изисквания за преработването на текстовете. И социалният министър си призна, че за по-лесно, махнали текстовете. Майките са прави да пристъпят към протестни действия . Те имат пълното основание да го направят. Аз ги подкрепям. Майките са излъгани.

 

Основната ми критика е, че КЕВР продължава да рабати при пълна липса на прозрачност. Техните решения засягат джоба на всеки българин. За цената на парното-в самото решение на КЕВР имаше изречение: „След направен икономически  анализ“. Т. е няма аргумент.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3950 |01.10.2018 Манолова: Чувствам се унизена заради осакатения закон за хората с увреждания . 0| 3697 |27.09.2018 Мая Манолова:Минималната пенсия да е равна с прага на бедност . 3| 4220 |26.09.2018 Манолова: В момента плащаме 25% по-висока цена на парното при същата цена на природния газ . 7| 11763 |21.09.2018 Нито един депутат от ГЕРБ не отиде на палатката при майките, една от тях разплака всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads