Реклама / Ads
0| 3701 |27.09.2018 НОВИНИ

Мая Манолова:Минималната пенсия да е равна с прага на бедност

.
Мая Манолова
Мая Манолова настоява минималната пенсия да се изравни с прага на бедност. Омбудсманът е във Варна, където участва в кръглата маса, на която се коментират дискриминационни практики спрямо възрастните хора в България.
 

„Днешната кръгла маса е за дискриминационните практики в отношенията към възрастните хора, безспорно това отношение към тавана на пенсиите е дискриминация. Смятам също така, че е дискриминация преизчисляването на пенсиите, което се случи през 2000 година, в резултат на което стотици хиляди български пенсионери живеят вече 18 години с редуцирани пенсии. Това е още по-драстична дискриминация, която за съжаление не беше поправена от нито едно от правителствата, които са управлявали през последните 18 години“, отбеляза омбудсманът.

 

Според нея решението е размерът на минималните пенсии да стигне линията на бедност, която следващата година ще бъде 348 лева,съобщава Дарик.

 

„Още през месец август и септември, увеличението на пенсиите, което беше направено от 1 юли т.г. с ръста на инфлацията от 3,7 процента, вече е приключено. Издръжката на живот в резултат на повишаването на всички тези цени, според експерти, ще се повиши със 7 лева и ще достигне 597 лева. Тогава резонният въпрос е как се живее със средна пенсия от 374 лева и как живеят 1/3 от българските пенсионери, а именно близо 700 000 души, които получават пенсии в размер до 200 лева“, изчислява омбудсманът.

 

В изказването си Манолова обясняма, че в последните дни се наблюдава процес, при който цените на енергоносителите се повишават сериозно. Това повлича след себе си увеличение както на природния газ, парното, топлата вода, така и на цените на основни стоки, услуги и хранителни продукти, което допринася за инфлацията. В бюджетната процедура предстои увеличение и на други цени и изброи данъците за по-старите автомобили, на някои от жилищата, гражданската отговорност, горивата, въвеждане на 20-процентна евро такса върху дрехите втора употреба и пр, коментира още омбудсманът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4111 |27.09.2018 Д-р Брънзалов от БЛС: И двата варианта на здравна реформа искат още пари . 0| 3737 |26.09.2018 „Алфа Рисърч”: С 2 млрд. лева пациентите годишно дофинансират здравната система . 0| 3468 |26.09.2018 Социалист: Никой не е видял варианти на т.нар. здравна реформа . 1| 3671 |19.09.2018 Обжалва се обществената поръчка за националната здравна информационна система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads