Реклама / Ads
0| 3903 |22.03.2017 НОВИНИ

Мая Манолова отива при миньорите в Оброчище

.
Мая Манолова
Ескалират работнически бунтове заради некоректно отношение на работодателите. Кръстих тези работодатели „Наглите“, защото какво, ако не нагло, е поведението им. Това каза омбудсманът Мая Манолова по БНР.
 

Всъщност безобразията на некоректните работодатели са най-различни. Не се изчерпват само с това да се скрият и да не излязат лице в лице със своите работници и да им забавят заплатите. В една част от случаите предприятията биват продадени на нов "инвеститор", който е на социални помощи заедно с целия персонал и така възможностите на хората да си получат изработените заплати и възнаграждения стават нулеви. Аз съм много притеснена от това, което се случва в мангановата мина и утре сутринта ще бъда при работниците.

 

Манолова заяви, че вече е разговаряла със служебния министър на енергетика, синдикалната организация в мината, с Инспекцията по труда. Направила е и неуспешни опити да се свърже с ръководството на мината, а утре стурин ще се срещне с протестиращите миньори.

 

Хората справедливо се възмущават от това, че държавата е на страната на силните, на некоректните, на наглите и буквално ги е оставила без защита във всеки един от тези случаи. В случая с мангановата мина нека не забравяме, че изключителната собственост върху подземните богатства е на държавата, а въпросното дружество е просто концесионер и, ако то направи мината негодна за бъдещ добив, ако я наводни или ако я направи опасна за добиване на манган, това наистина ще бъдат непоправими вреди, които ще бъдат нанесени върху изключителна държавна собственост. В този случай, за мен, наистина поведението на ръководството на тази мина е необяснимо, защото не става дума за въгледобивна мина, знаем, че всички те имат проблеми с ниската себестойност на продукцията и повечето работят на загуба, става дума за едно от четирите най-големи находища на манган в света. При цените на мангановата руда е абсурдно едно такова предприятие да е на загуба и е още по-абсурдно да плаща на работниците си по 610 лева! На тези, които са под земята!!!

 

Манолова изрази готовност да предприеме необходимите стъпки, за са бъде обявена управителката на мината за национално издирване. Тя ще поиска служебното правителство да се произнесе спешно по прекратяване на концесионния договор, така че да не се нанесат непоправими вреди върху добива на руда и върху поминъка на хората.

 

Това, че няма редовно правителство не е извинение за никоя институция да не си върши работата. Държавата не може да спре само защото има избори и не се знае коя партия ще ги спечели и ще вземе властта, ще състави правителство. Конституцията е достатъчно ясна: служебното правителство е длъжно в пълен обем да свърши всичко, което би свършило и редовно правителство, а не само да се занимава с несвойствени неща.

 

Свидетели сме на брутална и нагла експлоатация в 21-ви век и  форми на съвременно и модерно робство, на което просто трябва да се сложи точка! Освен това се оказва, след направена от мен проверка, че и Фондът, който би следвало да гарантира заплащането на труда на работници от фалиращи предприятия, също работи не достатъчно ефективно заради законодателната база. На практика, за миналата година са изплатени под 2 милиона лева за под 400 работника, при положение че, виждате, в момента само работниците на търговската верига са близо 700. Тези в Дупница са 150, тези в Кюстендил са 200, тези във Видин и в Смолян още по толкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3733 |21.03.2017 Манолова внася закон срещу некоректни работодатели . 0| 3742 |18.03.2017 Миньорите от Оброчище пак излизат на стачка . 0| 3769 |15.03.2017 Миньорите от ”Оброчище” получиха заплатите си . 0| 4646 |03.03.2017 Меркел отива при Тръмп на 14 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads