Реклама / Ads
5| 4894 |13.01.2016 НОВИНИ

Мая Манолова предлага еднодневна винетка с есемес

.
Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на правителството да се въведе еднодневна винетка с с минимална цена, чрез есемес. Идеята е от тях да се възползват социално слабите и най-вече възрастните хора от малките населени места и селата, в които много често няма нито доктор, нито дори аптека.
 
Заради инцидентни пътувания, нашите родители, баби и дядовци се налага да купуват седмични винетки. Така, ако 6-7 пъти в годината отидат до общинския център, те заплащат цена, равностойна на едногодишната винетка – 97 лв., коментира още Манолова, цитарана от пресцентъра си. Тя обмисля и дали да не поиска намаление на седмичния стикер.

Манолова се ангажира още да поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подробна и ясна информация затова кои пътища в Добрич и областта ще бъдат ремонти в рамките на тази и през следващите години.

Третият ангажимент на омбудсмана е да проучи в детайли възможността за ползване на алтернативни пътища от втори и трети клас, за които обаче да не се купуват винетки.

Мая Манолова запозна гражданите с писмото на министър Лиляна Павлова, получено преди два дни в институцията. В отговора си до обществения защитник Павлова пише, че увеличаването на винетните стикери се налага, заради стратегията за развитие на пътната инфраструктура. Според документа държавата трябва да инвестира годишно поне 600 млн. лв., за да се ремонтират и рехабилитират съществуващите пътища и мостове у нас. Това прави близо 7 млрд. лв. за периода 2016-2022.

Прогнозата за очакваните приходи след увеличение на ставките за винетните стикери е, че те могат да достигнат до 300 млн. лв., което е 50 млн. лв. повече от приходите, преди увеличението на винетките, пише Лиляна Павлова.

В рамките на приемния си ден омбудсманът Мая Манолова се срещна и с представители на Националната граждански инициатива "Да си върнем заграбената земя". Хората протестират срещу правилата, по които се осъществила земеделската реституция и се обърнали с молба към нея да сезира Конституционния съд.

"По-късно Мая Манолова беше приятно изненадана от собственици на малки обекти за дестилиране, които й благодариха, че прати в Конституционния съд промени, поставящи в неравни условия малките и големи производители на алкохол", се посочва в съобщението. Те изразили притеснението си, че след затваряне на обектите им от 1 до 30 юни ще се поощри производството на "отровен алкохол".

В Добрич Мая Манолова се срещна още с кмета Йордан Йорданов и с областния управител Детелина Николова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4893 |13.01.2016 Синдикатите в МВР: Бъчварова предлага по-рестриктивни мерки за полицаите от тези на Горанов . 1| 5455 |12.01.2016 Изслушват 5-ма кандидати за заместник на Мая Манолова . 4| 4323 |08.01.2016 Манолова предлага да се закрият интернатите . 4| 4449 |29.12.2015 Мая Манолова с остра позиция срещу отровния алкохол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads